Aflevering 18 - Van scouting tot speelwijze

Meestal valt hij als een blok in slaap als hij zo’n paar avondjes alleen thuis is. Deze avond wil de slaap de bondscoach echter niet vatten. Het is weer zo’n moment dat hij terug denkt aan al die turbulente gebeurtenissen die in het afgelopen jaar gepasseerd zijn. Koeman kan zich niet heugen ooit zo’n rotjaar te hebben meegemaakt. De laatste maanden laten zich goed aanzien, maar ja, het is wel 2020. Corona is nog niet geheel verdwenen en kan zo weer opduiken.
Begin dit jaar werden de bondscoach en zijn vrouw zelf onverhoeds overvallen door dit afgrijselijke monster, wat hen op enkele weken quarantaine kwam te staan. Daarna dat letterlijk adembenemende fietstochtje, waarvan hij zowaar met acute hartproblemen terug kwam. Kostte ook weer ruim een week revalidatie.
In positieve zin –hij is nu eenmaal een positivo- dacht hij ook weer even terug aan die maandagavond 22 juni. Normaliter zou hij zo rond acht uur de spanning hebben gevoeld van een interland op het EK. Om toch iets nuttigs om handen te hebben, besloot Koeman in te gaan op de uitnodiging om een seminar via het web te geven onder de noemer ‘Van scouting tot speelwijze’. Oftewel een kijkje in de keuken bij Oranje via internet. Nooit eerder sprak de bondscoach op deze manier voor een vierhonderdkoppig publiek, grotendeels bestaande uit amateurtrainers en een handvol journalisten, inhoudelijk over zijn vak.
Perschef Bas Ticheler keek achter zijn laptop toe of alle deelnemers wel voldoende aan bod kwamen. ‘Met de eredivisie op het lagere niveau kunnen we bij het Nederlands elftal niet veel. Omdat wij spelers beoordelen voor het hoogste niveau kijken we alleen naar topwedstrijden. Er was een periode dat AZ het tegen Feyenoord, Ajax en PSV constant liet afweten, uit en thuis. Afgelopen seizoen wonnen ze die duels wel. Die ontwikkeling ten goede bleek hem geheel in Myren Boadu en Calvin Stengs te zitten. Dat zijn dan duidelijke waarden voor Oranje’, opende Koeman direct zelf de aanval. Eerste publieksvraag.  Stel dat hij nu een kwart finale EK moest voorbereiden, hoe zou hij dan te werk gaan? ‘Heel anders dan in mijn eigen spelerstijd’, lacht Koeman via het wijde web de wereld in. ‘Ik heb in al die jaren op het veld wel geleerd dat er veel meer van de materie blijft hangen als spelers zelf verantwoordelijk worden gemaakt voor hun beslissingen. Vroeger zei de trainer: Je gaat linksaf, en dan ging iedereen links af. Laatst heb ik ze alle corners van Duitsland laten zien. Hoe willen jullie die verdedigen?, was de centrale vraag. Na enige aarzeling kwam me daar een partij discussie los. Soms laat ik ze ook een bespreking doen zonder mij. In het begin kwam het gesprek dan wat aarzelend op gang, maar nu zijn het volleerde debaters. Nou ja, een aantal van hen dan. Dat klinkt jullie misschien gek in de oren, maar spelers praten onderling zelden over voetbal. Sterker nog, er wordt bijna helemaal niet meer gepraat. De tijd van het goeie ouwe klaverjassen ligt ver achter ons. Mijn uitgangspunt is wel dat iedereen precies weet wat zijn positie binnen het team is. Hoe teleurstellend sommige berichten ook zijn, de spelers hebben altijd recht op de waarheid. Vertel het ze zonder dralen en zonder omhaal. Later krijgt hij meerdere- en wellicht grotere teleurstellingen te verwerken. Het is daarom handig als hij daar vroeg mee om leert gaan’.
De  laatste echte wedstrijd, de 5-0 tegen Estland, was op deze avond al weer zeven maanden geleden. Inmiddels zijn de eerste wedstrijden voor The Nations League ook al weer achter de rug. Twee bescheiden 1-0 overwinninkjes, rustige, aardige start. Die eerste trainingen met poppen op de plek van de tegenstanders pakten ook goed uit. De spelers kwamen daardoor meteen goed in hun spel. Koeman koos direct voor 4-3-3 en heeft daar sindsdien aan vastgehouden. ‘Wel wil ik flexibel kunnen schakelen in de veldbezetting’, laat de bondscoach nog uit zijn mond rollen. De slotvraag al weer.
‘Welke wedstrijd vond jij Ronald, de meest interessante interland onder Ronald Koeman?’ Inkoppertje kennelijk. ‘Nederland – Frankrijk’, klinkt het gedecideerd. ‘Vanwege het sentiment dachten jullie waarschijnlijk die tegen Duitsland? Nee, zo werkt dat niet. Omdat ik die interland ook naast de met 1-2 verloren uitwedstrijd moet leggen.  Dan zie je het beste bewijs van de groei van het elftal. En die 2-0 zege zegt wat tegen de regerend wereldkampioen. Dat zegt toch echt wel iets over de groei in dit Nederlands elftal!’