Aflevering 26 - Bryan Roy en Eckhart Tolle

Als Junior had verwacht bij Bianca een geheel andere belevingswereld aan te treffen, kwam hij bedrogen uit. Languit liggend op de bank was ook zij verdiept in het kranteninterview met Bryan Roy. Ze had er haar tablet naast gelegd. Youtube stond afgestemd op het interview dat Wilfred Genee de gewezen stervoetballer een tijdje terug had afgenomen voor Radio Veronica.
‘Hai, leuk dat je er bent. (dikke kus vanuit verschillende posities, zonder inleiding stak Bianca van wal, zwaaide alleen met de krant, Johan maakte duidelijk dat hij die thuis al gelezen had). Of die jongen was stomdronken, zoals Wilfred Genee ook al suggereerde, of hij spoorde niet helemaal. Eerst zegt hij ‘niks’ op de vraag wat hij momenteel uitvoert, dan is het weer dat hij op de achtergrond nog wel iets doet in de voetballerij, maar hij wil niet zeggen wat. Dat noemen ze een geheel nutteloos gesprek. Nou lieverd, ik mag hopen dat jij later niet zo zal ontsporen. O ja, er schijnt ook nog verschil te bestaan tussen het ‘label Bryan Roy’ en de persoon Bryan Roy.  En met die laatste heeft Genee dus gesproken. O, dit is ook goed om te weten. De persoon Bryan Roy is sterk beïnvloed geraakt door de boeken van Eckhart Tolle’.
‘Toen ik de deur uitging, stond mijn vader op het punt die Eckhart Tolle eens diep te gaan googlen. De naam kwam hem slechts bekend voor. Als ik later thuis kom, tref ik ongetwijfeld een enorme stapel uitgeprinte papieren aan’.
‘Ook van die Tolle staan diverse filmpjes op youtube. Ik heb alleen geen zin om me daar ook nog eens in te verdiepen. Althans nu, dat is voor een latere regenbui. Meneer Roy put echter kracht en inspiratie uit die teksten en daardoor is hij nu ook meer ‘in het nu’ gaan leven. En dat heeft zijn kijk op de wereld een heel positieve wending gegeven. Fijn voor hem! ‘Het leven wordt steeds leuker, voegt hij er nog aan toe. ‘Ik ben helemaal afgekickt van het Bryan Roy-label. Ik heb mezelf teruggevonden’. Ik heb me altijd afgevraagd waar mensen blijven die zichzelf zijn kwijtgeraakt’.
Maar gelukkig zijn er ook positieve overeenkomsten met jou, Johan. Net als jij scoorde hij als 17-jarige debutant in Ajax 1 meteen zijn eerste doelpunt. Dat was in de thuiswedstrijd tegen Twente in 1987. Daarna is hij nog tot 1993 bij Ajax gebleven. Kennelijk zag Louis van Gaal het toen niet meer in hem zitten. Maar ja, scoren tegen Feyenoord in je debuutwedstrijd is voor een Ajacied toch wel het mooiste dat er is’.
‘Toch was dat niet de mooiste van de drie. Wel de meest gedenkwaardige. Dat strakke schot langs de paal zal me altijd bij blijven. Een goal om in te lijsten. (Bianca had het in record tijd opgezocht op youtube)’.
‘Waarom doen we dat dan ook niet? De eerste keer is altijd de mooiste keer. Toch????  Voor mij in ieder geval wel lieverd. Nou weet ik tenminste wat ik je volgend jaar voor je verjaardag moet geven. Wacht, dit is ook nog wel vernoemenswaardig. Er schijnt ook nog een twitteraccount te bestaan: @bryanroyajax. Jammer, maar aan Twitter doe ik niet. Dan word je helemaal een slaaf van je mobiel. Velen denken dat het een nepaccount is. Maar het is hem gewoon echt. Op dat account schijnt hij heel afwijkende meningen over de wereldpolitiek en maatschappelijk, gevoelige kwesties te publiceren. Roy is ook een groot fan van Donald Trump, wist je dat? Goh, vroeger was het zo’n leuke jongen. Mijn moeder was gek op hem. Vooral toen hij een relatie kreeg met Nada ‘honneponnetje’ van Nie. Naam zegt jou waarschijnlijk niets. Ze was toen redelijk bekend van series met Rijk de Gooyer en Johnny Kraaykamp. Wat zou daar van geworden zijn. Nadaatje?’.
‘Genoeg nu over Roy en zijn denkbeelden. Ik heb zelf ook nieuws, honneponnetje. Ik heb de uitnodiging van bondscoach Ronald Koeman voor de komende interlands tegen Engeland en Ierland definitief geaccepteerd. De focus gaat nu helemaal op voetbal, en op jou natuurlijk, honneponnetje’.
‘We hebben dus wat te vieren vanavond?’
‘Nou, reken maar. Ik ben in topvorm!’