Zaterdag 21 mei 2022

"SWAN LAKE" VIA ROYAL OPERA HOUSE IN HET CITY THEATER

Film en theater raakten elkaar wel heel dicht afgelopen donderdag in het Roosendaalse City Theater. Deze avond was er een eenmalige voorstelling gepland van de film'Swan Lake', een recente registratie van deze wereldberoemde choreografie in het Royal Opera House. De cinemabezoekers kregen niet alleen het volledige ballet voorgeschoteld, de film bevat ook interviews met uiteenlopende betrokkenen en uiteraard het onvermijdelijke kijkje achter de schermen. Al met al een filmervaring die liefst ruim 200 minuten zou duren. Dat lijkt een hele zit -en dat was het uiteraard ook- maar de beelden waren zo mooi dat veel bezoekers uiteindelijk met tegenzin Zaal City 1 verlieten. Er gaat natuurlijk niets boven 'levend theater' , maar in tegenstelling tot het publiek in het Royal Opera House kregen de 'cineasten' ook prachtige close-ups voorgeschoteld. Helaas was de opkomst erg mager, terwijl dit toch een unieke gelegenheid was om het Zwanenmeer eens op een geheel andere wijze te ondergaan.
HET VERHAAL ACHTER: HET ZWANENMEER
Bijna iedereen heeft wel van het zwanenmeer gehoord. Het is een van de beroemdste balletvoorstelling van de wereld. Maar wat is het verhaal achter de dans?
Centraal staat Prins Siegfried die van zijn ouders met het oog op de toekomst van het rijk zo snel mogelijk moet trouwen. Op zijn verjaardagsfeest moet hij uit alle aanwezige meisjes een bruid kiezen, maar Prins Siegfried wil uit liefde trouwen.
Hij vertrekt naar het bos om te jagen om even zijn gedachten te verzetten. Hij ziet een groep zwanen en volgt ze tot het meer. Net als hij op een zwaan wil schieten, verandert deze in een prachtige vrouw gekleed in een witte jurk van zwanenveren.
Ze vertelt hem dat ze prinses Odette heet. Ze is, net als de andere zwanen, betovert door de tovenaar Von Rothbart. Overdag veranderen de meisjes in zwanen en alleen ’s nachts komt hun ware identiteit tevoorschijn.
Siegfried wordt verliefd op Odette en belooft met haar te trouwen. Dat is de enige manier om de betovering van Von Rothbart te verbreken. Siegfried zweert deze belofte nooit te breken.
‘Kom morgen naar het bal in het paleis,’ zegt Siegfried, “Dan kies ik jou als mijn bruid. De andere vrouwen interesseren mij niet. Ik wil alleen jou! Als we trouwen is de betovering verbroken en kunnen we samen gelukkig worden.’
Von Rothbart luistert hen af en verzint een list. Hij vermomt zijn dochter Odile als Odette en gaat zo naar het bal.
De tovenaar en zijn dochter komen binnen en Siegfried kan zijn ogen niet geloven. Is dat Odette? Hij is helemaal gelukkig en danst met de jonge vrouw. Maar de muziek klinkt soms een beetje onheilspellend. Siegfried heeft niet door dat hij danst met Odile, niet met Odette.
Siegfried vraagt de jonge vrouw om met hem te trouwen. Maar dan komt Odette ineens binnen en beseft Siegfried dat hij beetgenomen is. Hij heeft zijn belofte, onbedoeld, aan Odette verbroken. Zij zal nu eeuwig een zwaan blijven. Uit wanhoop gooien de geliefden zichzelf in het meer. Door deze uiting van liefde wordt de betovering toch verbroken!
Wie de initiatiefnemer van Het Zwanenmeer was, is moeilijk te achterhalen. De populairste theorie is dat het ballet werd gemaakt op verzoek van het Keizerlijk Theater in Moskou. Peter Ilytch Tschaikovsky zou de voorstelling hebben geschreven en de Russische danser Vasily Geltser zou de producent zijn.