17 november 2022

KLAAS SAMPLONIUS

Oud-omroepbaas, -journalist en -radiopresentator Klaas Samplonius is op 75-jarige leeftijd overleden. Samplonius, geboren in Zwolle, was eind jaren zeventig een van de eerste vaste presentatoren van het iconische radioprogramma 'Met het oog op morgen'. .
 

 

Samplonius werkte ruim een halve eeuw in de Nederlandse journalistiek. Hij begon zijn loopbaan meteen na zijn middelbare school als schrijvend journalist bij de Zwolse Courant (één van de voorlopers van de Stentor), dagblad Trouw en het Algemeen Dagblad. In de jaren zeventig maakte hij de overstap naar Hilversum. Hij begon als presentator bij Radio Noordzee, maar maakte daarna snel de overstap naar de AVRO, de NOS en de TROS.

 

De Zwolse journalist begon op de redactie van Met het oog op morgen, maar werd daarna gevraagd om deel uit te gaan maken van het presentatorenteam. Ook was Samplonius jarenlang de stem van programma’s als NOS Langs de Lijn en Radio Tour de France en geldt hij als een van de eerste royalty-watchers in Hilversum. Ook stond hij aan de wieg van het actualiteitenprogramma TweeVandaag, als eindredacteur en als presentator.
 

 

Hij maakte in de jaren negentig de overstap naar meer leidinggevende functies. Samplonius was zendercoördinator van Radio 1 en plaatsvervangend directeur radio bij de TROS. Van 2007 tot 2010 was de Zwollenaar directeur van RTV Drenthe. Een van zijn doelen was om vooral regionale sport een belangrijker rol op de zender te geven.

 

In 2010 ging hij met pensioen en werd benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau. Na zijn pensioen werkte Samplonius nog sporadisch mee aan radioprogramma’s van de NTR. Samplonius was de afgelopen jaren voorzitter van de Stichting Omroephistorie. Het is niet bekend waaraan de journalist is overleden.

 

 


7 oktober 2022

LORETTA LYNN

De Amerikaanse countryzangeres Loretta Lynn is overleden op 90-jarige leeftijd. Ze stierf in haar huis in Tennessee, meldt haar familie aan het Amerikaanse persbureau The Associated Press.
 
Lynn speelde een baanbrekende rol in de ontwikkeling van het conservatieve genre van de countrymuziek door te zingen over vrouwenkwesties als anticonceptie (The Pill), bevallingen (One's on the Way), dubbele normen voor mannen en vrouwen (Rated 'X') en dronken echtgenoten (Don't Come Home A-Drinkin' (With Lovin' on Your Mind).
Haar nummers, geïnspireerd op de problemen waarmee ze in haar huwelijk werd geconfronteerd, werden in de jaren zestig en zeventig door veel country-radiostations als controversieel beschouwd en daarom niet gedraaid. Desondanks groeide Loretta Lynn toch uit tot een van de bekendste countryzangeressen ooit en maakte ze de weg vrij voor tal van andere zangeressen.
Ze stond 24 keer op nummer 1 met haar nummers. Elf van haar albums bereikten de eerste plaats in de (country-)muzieklijsten. Ook was Lynn de meest onderscheiden vrouwelijke country-artiest uit de geschiedenis.

 


29 september 2022

LOUISE FLETCHER

Actrice Louise Fletcher, vooral bekend door haar iconische, Oscarwinnende rol als de wrede en berekenende Nurse Ratched in de film One Flew Over the Cuckoo's Nest uit 1975, is op 88-jarige leeftijd overleden. De rol van de tirannieke verpleegster in een psychiatrisch ziekenhuis betekende een nieuwe standaard voor filmschurken in Hollywood. Fletcher won de Oscar voor haar rol in de film van Milos Forman toen ze 41 jaar oud was.
Wie was Nurse Ratched?
Mildred Ratched is hoofdverpleegster in het Salem State Hospital, een psychiatrische instelling. Hier heeft ze de absolute macht en bepaalt ze de toegang van de patiënten tot medicijnen en basisbehoeften zoals voedsel en toiletartikelen en andere privileges.
Die toegang trekt ze in wanneer een patiënt haar niet bevalt. Omdat ze de orde op de afdeling lijkt te handhaven, knijpen haar leidinggevenden een oogje toe. De orde handhaaft ze echter door middel van de toediening van antipsychotica en anti-epileptica en haar eigen soort psychotherapie, die voornamelijk bestaat uit het vernederen van patiënten.
De rol wordt ook gezien als een metafoor voor de corrumperende invloed van institutionele macht en autoriteit.
De actrice was nog weinig bekend toen ze werd gekozen voor de rol tegenover acteur Jack Nicholson. Later bleek dat veel bekende actrices uit die periode zoals Anne Bancroft, Ellen Burstyn en Angela Lansbury de rol hadden afgewezen omdat ze die te vreselijk vonden.
One Flew Over the Cuckoo's Nest werd de eerste film die sinds 1934 Oscars won voor beste film, beste regisseur, beste acteur, beste actrice en beste scenario. Bij haar dankwoord na de filmprijs in ontvangst te hebben genomen zei Fletcher: "Het lijkt alsof jullie me allemaal haten en ik genoot ervan door jullie gehaat te worden."

 


11 december 2021

MICHAEL NESMITH

De Amerikaanse popmuzikant Michael Nesmith, die bekend werd als zanger en gitarist van The Monkees, is op 78-jarige leeftijd overleden. De band verkocht wereldwijd ruim 75 miljoen albums is daarmee een van de succesvolste groepen aller tijden.

 

De vier bandleden van The Monkees begonnen hun loopbaan in 1965 in een televisieserie over de belevenissen van een fictieve popgroep. Nesmith, die toen al muziek maakte, deed ook auditie en werd aangenomen.

 

Aanvankelijk mochten de vier bandleden alleen zingen in de tv-show; de nummers werden door andere artiesten geschreven en gespeeld. Later ging de band ook zelf liedjes schrijven en optreden buiten de studio. Het viertal scoorde enorme hits met nummers als I'm a Believer en Last train to Clarksville. Op deze hit Daydream Believer is Nesmith te horen als gitarist.

 


10 december 2021

STEVE BRONSKI

Steve Bronski, oprichter en toetsenist van de Britse popgroep Bronski Beat, is op 61-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de BBC. De groep, opgericht in de jaren tachtig, is onder meer bekend van hun hit Smalltown Boy, de band bestond verder uit zanger Jimmy Somerville en toetsenist Larry Steinbachek.
Smalltown Boy was hun debuutnummer, voor veel mensen een bijzonder nummer. Dat gaat over een jonge homoseksuele man die een klein dorp verruilt voor de grote stad. „In die tijd waren we slechts drie homoseksuele jongens die een band begonnen”, zei Bronski in een interview in The Guardian in 2018. „We voelden ons geen onderdeel van een bepaalde beweging. Natuurlijk zou vele jaren later blijken dat er meer homoseksuele artiesten waren dan gedacht.”

10 december 2021

ROBBIE SHAKESPEARE

 Robbie Shakespeare stierf in een ziekenhuis in Florida aan de gevolgen van een nierkwaal. "Als het gaat om de bas in reggae-muziek, had niemand zo veel invloed als Robbie Shakespeare, twittert de Jamaicaanse premier Robert Holness. "Hij zal voor zijn geweldige bijdrage aan de muziekindustrie en cultuur van Jamaica in onze herinnering blijven."
Shakespeare vormde met zijn landgenoot en drummer Sly Dunbar jarenlang een legendarisch duo dat een groot aantal albums maakte en veel met reggae-artiesten als Peter Tosh en Bunny Wailer samenwerkte. Ze waren ook lid van de band Black Uhuru.
Daarnaast waren ze ook in de pop en rock actief. Ze waren vanaf eind jaren 70 veelgevraagde studiomuzikanten en werkten onder meer samen met Bob Dylan, Mick Jagger, Grace Jones en Madonna.
Robert Warren Dale Shakespeare werd in 1953 geboren in Kingston, de hoofdstad van Jamaica. Basgitaar spelen leerde hij van baslegende Aston Barrett. In een interview in 2012 vertelde hij daarover. "'Shiiiiit', zei ik tegen hem, "'Ik wil weten hoe ik op dat ding moet spelen.'" De volgende dag maakte Barrett hem wakker voor zijn eerste les.
In 1973 ontmoette hij Sly Dunbar. "De eerste keer dat we samen speelden was magisch", zei hij daar later over. "Ik luister naar hem en hij naar mij. We proberen het simpel te houden."
Het was het begin van een jarenlange vriendschap en samenwerking. In 1974 begonnen de twee een productiemaatschappij. Hun eerste plaat, Soon Forward van Gegoroy Isaacs, was meteen een hit.

6 december 2021

JOHN MILES

De Britse zanger en muzikant John Miles is op 72-jarige leeftijd overleden. Hij is vooral bekend van zijn hit Music. Miles overleed na een kort ziekbed aan de gevolgen van kanker.
Miles' eerste album Rebel leverde in 1976 direct de wereldhit Music op. Het bijna zes minuten durende nummer met veel tempowisselingen was een liefdesverklaring aan de muziek, met de beroemd geworden zin Music was my first love, and it will be my last. Miles had het liedje naar eigen zeggen geschreven in een half uur.
Het bleef verreweg zijn grootste succes, al had hij in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk nog enkele bescheiden hits. Later in zijn carrière werd Miles onder meer de vaste gitarist van Tina Turner en ging hij mee op tournee met artiesten als Joe Cocker en Stevie Wonder.
Music groeide ondertussen uit tot hymne van The Night of the Proms, een evenement waar artiesten klassieke muziek combineren met popmuziek. De eerste editie was in 1985 in Antwerpen, waarna het evenement zich uitbreidde over meerdere landen. Miles zelf speelde vrijwel elk jaar mee op The Night op The Proms, ook in Nederland.

7 november 2021

TERENCE WILSON

Voormalige zanger, trompettist en medeoprichter van de Britse reggaeband UB40 Terence Wilson, ook bekend onder zijn artiestennaam Astro, is op 64-jarige leeftijd overleden na een kort ziekbed. Dat heeft de huidige band waar hij deel van uitmaakte bekendgemaakt.

 

Wilson maakte tot 2013 onderdeel uit van de band UB40 die in de jaren tachtig hits scoorde met Red Red Wine, Can't Help Falling In Love en Kingston Town. Hij vertrok daarna om een andere groep op te richten.

 

“We zijn er kapot van dat we moeten aankondigen dat onze geliefde Astro vandaag na een korte ziekte is gestorven", meldde zijn huidige groep, UB40 featuring Ali Campbell & Astro, op Twitter. "De wereld zal zonder hem nooit meer hetzelfde zijn.”

 


22 oktober 2021

BERNARD HAITINK

Volgens zijn managementbureau stierf hij vredig in zijn woonplaats Londen, omringd door zijn vrouw en familie. Hij werd gezien als een van de grootste dirigenten ter wereld.
Haitinks naam is vooral verbonden aan het Concertgebouworkest, dat hij tussen 1961 en 1988 leidde als chef-dirigent. In 1999 kreeg hij er de titel eredirigent. Ook leidde hij orkesten in onder meer Londen, Dresden en Chicago.
Haitink groeide op in Amsterdam en begon op jonge leeftijd met vioolspelen. Zijn ambitie was echter het dirigentschap en al op zijn 26ste werd hij chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest. Hij maakte snel carrière en zes jaar later stond hij aan het roer van het Concertgebouworkest.
Haitink bouwde de toch al vermaarde positie van het Concertgebouworkest uit, met internationale tournees en opvoeringen van symfonieën van onder anderen Mahler en Bruckner. Hij werd onder meer geroemd vanwege de manier waarop hij grote muzikale spanningsbogen wist te realiseren.
Vanaf het begin van zijn carrière deed Haitink ook veel gastdirigentschappen. Hij trad op met vrijwel alle grote orkesten van de westerse wereld. Het leverde hem ridderordes op in onder meer het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. In eigen land werd hij in 2017 benoemd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw, een van de hoogste onderscheidingen voor een burger.
Enkele jaren geleden kondigde Haitink aan dat hij ermee ging ophouden, mede vanwege zijn gezondheid. In juni 2019 trad hij voor het laatst op in het Concertgebouw en in september van dat jaar dirigeerde hij zijn laatste concert in de Zwitserse stad Luzern, met de Wiener Philharmoniker.
Zijn managementbureau noemt Haitink een van de meest gevierde dirigenten van zijn generatie. "Wij zullen hem niet alleen herinneren als een legendarische musicus die meer dan 450 opnames uitbracht, maar ook als een gepassioneerde mentor voor toekomstige generaties van dirigenten", staat in een verklaring.
Roland Kieft, directeur van het Radio Filharmonisch Orkest, noemt hem een "bijzondere man die je nooit zal vergeten als je hem een keer ontmoet hebt".
Haitink dirigeerde in zijn carrière vele malen stukken van Mahler en Bruckner. Volgens Kieft hield hij zo van deze componisten omdat het "zijn eigen persoonlijkheid representeerde". "De complexiteit van de muziek van Mahler, de wanhoop maar ook de verlossing die erin zit. En bij Bruckner: het visionaire. Bruckner kon muzikale kathedralen componeren. Dat visionaire, dat had hij ook in zich. Hij kon dat verbeelden."

3 oktober 2021

BERNARD TAPIE

Bernard Tapie, politicus, zakenman, sportmagnaat is gisteren op 78-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan de nieuwszender BFMTV laten weten. Tapie leed al een paar jaar aan maagkanker. Tapie was van eenvoudige komaf, maar maakte fortuin als zakenman die gespecialiseerd was in het winstgevend maken van slechtlopende bedrijven, zoals het sportmerk Adidas dat in 1990 op de rand van de afgrond verkeerde.

 

Hij was ook eigenaar van de wielerploeg La Vie Claire waarmee hij twee keer (1985 Bernard Hinault, 1986 Greg Lemond) de Tour de France won. Van 1986 tot 1994 was hij eigenaar van de voetbalclub Olympique Marseille, waarmee hij vijf keer landskampioen werd en in 1993 de Champions League won. De club raakte de Franse landstitel dat jaar weer kwijt, na een matchfixing-schandaal. Marseille werd naar de Franse tweede divisie teruggezet.

 

Tapie werd in deze zaak tot twee jaar gevangenisstraf veroordeeld, onder meer omdat hij getuigen had omgekocht. Hij zat er zes maanden van uit.

 


28 september 2021

JAAP MAARLEVELD

Acteur Jaap Maarleveld is op 97-jarige leeftijd overleden. Dat heeft een kleinzoon woensdag meegedeeld, een dag na zijn overlijden. Maarleveld was in de jaren zestig van de vorige eeuw heel populair bij kinderen, omdat hij uitvinder Okkie Trooy speelde in de AVRO-kinderserie 'De avonturen van Okkie Trooy'. In die tijd was er nog weinig televisie speciaal voor kinderen. De serie is van 1962 tot 1964 op televisie geweest.

 

Jaap speelde later de rol van Karel van Gelre in de jeugdserie Floris. Tussen 1992 en 2019 speelde hij rollen in tal van Nederlandse films en tv-series, zoals Baantjer, Van God Los, SpangaS en Het zonnetje in Huis.

 


21 augustus 2021

DON EVERLY

De Amerikaanse muzikant Don Everly, het laatst overgebleven lid van de Everly Brothers, is zaterdag op 84-jarige leeftijd in zijn huis in Nashville overleden, meldt Los Angeles Times.

 

Everly's familie bevestigt zijn dood aan The Times, maar maakt geen oorzaak bekend. "Met grote droefenis melden we het overlijden van Isaac Donald Everly. Hij laat zijn vrouw, moeder, vier kinderen en zes kleinkinderen achter", schrijft zijn familie zondag op Instagram. Everly's broer, Phil Everly, overleed in 2014 op 74-jarige leeftijd aan de gevolgen van de chronische longziekte COPD.

 

De Everly Brothers debuteerden in 1957 voordat zij een contract tekenden bij Warner Bros. Ze maakten in totaal 21 albums. Hun grootste hits waren Bye Bye Love, All I Have to Do Is Dream en Problems. Het duo werd geroemd om hun harmonieuze zangpartijen en beïnvloedde met hun country- en rock-'n-rollmuziek artiesten als The Beatles en The Beach Boys.

 

"De Everly Brothers, die misschien wel invloedrijker waren dan Elvis Presley, mixte country met de opkomende jaren vijftig rock-'n-roll", schreef Rolling Stone over het befaamde zangduo. De broers staan op de 33e plek van de lijst met 100 grootste artiesten van het muziektijdschrift. Geen enkel ander muziekduo in de Amerikaanse muziekgeschiedenis scoorde meer top 100-hits dan de Everly Brothers.

 

Ondanks hun succes gingen de broers in 1973 uit elkaar. Tien jaar later kwamen ze toch weer samen in Engeland, waar Phil Everly al een tijd bekend was als solomuzikant. De twee werkten in Engeland samen met Paul McCartney. In de Verenigde Staten verzorgden ze de achtergrondzang op Paul Simons album Graceland.

 


15 juli 2021

PETER R. DE VRIES

Peter R. de Vries (1956-2021) is overleden aan de verwondingen van de aanslag vorige week dinsdag. Dat meldt RTL op basis van zijn familie. Hij werd bekend als misdaadverslaggever, maar groeide in de loop der jaren uit tot tv-persoonlijkheid.
Zijn typerende stem, de moord op Nicky Verstappen, de Puttense moordzaak, Natalee Holloway, de Ontvoering van Heineken. Dat zal bij menigeen boven zijn komen na de eerste schok van de aanslag op Peter R. de Vries.
Zelf zaken oplossen deed De Vries niet, dat is een politietaak, maar wat hij wel deed, was nieuwe aanknopingspunten vinden, nieuwe feiten ontdekken, waarmee de politie verder kan. Dat deed hij jarenlang, van 1995 tot en met 2012, in zijn eigen misdaadprogramma: Peter R. de Vries, misdaadverslaggever.
Peter R. de Vries – de R. in de naam Peter R. de Vries staat voor Rudolph – was toen al meer dan misdaadverslaggever alleen. Hij was een tv-persoonlijkheid die aanschuift in allerlei programma’s om zijn mening te geven. Over criminaliteit natuurlijk, maar ook over politiek of voetbal. Het liefst over Ajax, zijn club, waar hij ook als spelersmakelaar over de vloer kwam.

4 juli 2021

DICK RIENSTRA

Zanger en acteur Dick Rienstra is zondag 4 juli op 80-jarige leeftijd overleden, dat heeft zijn familie vandaag naar buiten gebracht. Rienstra verscheen op televisie in producties als De kleine waarheid, Het meisje met de blauwe hoed, Baantjer, Medisch Centrum West, De Fabriek, Heerenstraat 10 en Toen was geluk heel gewoon.

 

In meerdere afleveringen van Zeg 'ns Aaa vertolkte Rienstra de rol van ambtenaar Johannes van Herweynen, in drie Bassie en Adriaan-reeksen was hij te zien als adjudant Van der Steen.

 

In het theater speelde hij onder meer zes seizoenen bij Nooy's Volkstheater en in de jaren 70 stond de geboren Assenaar naast Ramses Shaffy, Carry Tefsen en Martin Käfig op het toneel voor de rol van Dolle Dries in De Jantjes. Daarnaast stond hij naast zijn zoon Robin Rienstra op het toneel in de theaterproductie Vleugellam.

 

Zijn zangdebuut op de radio maakte Rienstra in 1960 met Pennies From Heaven. Uiteindelijk zou hij meerdere singles en een jazzalbum uitbrengen. Sinds 2010 trad hij als solist met een bigband op, waarmee hij bekende nummers van Frank Sinatra ten gehore bracht.

 

Maandag is in besloten kring afscheid van hem genomen.

 


30 april 2021

HANS VAN BAALEN

Hij stierf op zestigjarige leeftijd na een kort ziekbed in een ziekenhuis in Rotterdam. Kort geleden werd bij hem kanker geconstateerd. In de afgelopen weken ging zijn situatie plots snel achteruit, zegt een vriend van zijn familie tegen de NOS.
Van Baalen zat van 1999 tot 2009 in de Tweede Kamer namens de VVD. In 2002 kwam hij door het grote verlies van zijn partij niet in de Kamer, maar na de verkiezingen van 2003 keerde hij weer terug.
In 2009 maakte hij de overstap naar Brussel, waar hij lid werd van het Europees Parlement. Hij hield zich voornamelijk bezig met buitenlandse zaken en defensie. Vanaf 2015 was hij partijvoorzitter van de ALDE, de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa. Namens Nederland is de VVD aangesloten bij die partij.
Van Baalen werd in november benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg zijn lintje van oud-Kamervoorzitter Arib vanwege zijn jarenlange lidmaatschap van de Kamer en het Europees Parlement, en vanwege zijn voorzitterschap van de ALDE en de Liberale Internationale. Het krijgen van die onderscheiding noemde hij een grote eer.
In het begin van zijn politieke carrière werd hij beschuldigd van extreemrechtse sympathieën. Toen hij in 1998 op de kandidatenlijst stond, dook via Vrij Nederland het verhaal op dat hij als zestienjarige een steunbetuiging zou hebben geschreven aan Joop Glimmerveen, leider van de extreemrechtse Volksunie. Ook zou hij als voorzitter van studentenclub Pro Patria eind jaren 70 het Horst Wessellied hebben gezongen.
Van Baalen trad na die beschuldigingen terug, waarna een commissie onderzoek deed. Op basis van de bevindingen van die commissie gunde de VVD hem eerherstel: zo konden deskundigen niet vaststellen of de handtekening op de Glimmerveen-brief daadwerkelijk van Van Baalen was.
In 2014 reisde Van Baalen samen met zijn collega in het Europees Parlement, Guy Verhofstadt, naar Kiev. Demonstranten keerden zich daar tegen Rusland, wat bekend kwam te staan als de Maidan-revolutie.
Verhofstadt sprak toen de menigte toe: "Er komt iedere week een nieuwe EU-delegatie hierheen tot jullie de strijd hebben gewonnen." Van Baalen vulde hem aan: "We blijven bij jullie." Die actie kwam hen op kritiek te staan, omdat ze daarmee olie op het vuur zouden hebben gegooid.
Nieuwsuur maakte daar in 2019 een reportage over:
VVD-coryfee Frans Weisglas spreekt van een afschuwelijk bericht. "Hans van Baalen en ik werkten reisden, lachten, spraken, zo vaak samen. Hij was toegewijd, een echte liberale Europeaan en zo enorm aardig."

21 april 2021

JIM STEINMAN

De Amerikaanse componist en liedjesschrijver Jim Steinman, verantwoordelijk voor grote hits van onder anderen Meat Loaf en Céline Dion, is op 73-jarige leeftijd overleden.

 

Steinman heeft een groot aantal muzikale krakers op zijn cv staan. Zo schreef en produceerde hij onder meer Paradise By The Dashboard Light van Meat Loaf, Total Eclipse Of The Heart van Bonnie Tyler en It’s All Coming Back To Me Now, waarvan zijn versie met Céline Dion het meest bekend is.

 

Hoewel de songwriter ruim veertig jaar in het vak zat en grote hits heeft gemaakt, heeft hij slechts een Grammy Award gewonnen. Die kreeg Steinman in 1997 voor zijn werk op Céline Dions album Falling Into You.

 

Het overlijden van Steinman is hard aangekomen in de muziekwereld. Céline Dion vindt het ‘vreselijk’: ‘Hij was een muzikaal genie, een fantastische producer en tekstschrijver. Dat ik met hem heb mogen samenwerken is een van de grootste privileges uit mijn carrière. Mijn gedachten gaan uit naar zijn familie en vrienden.’

 

Bonnie Tyler is ook geraakt door de dood van haar goede vriend, die ze tevens een mentor noemt. ‘Jim schreef en produceerde een paar van de meest iconische rocknummers aller tijden en het was een grote eer dat ik er daarvan een aantal heb mogen opnemen. Hij was ook grappig, aardig en een heel warm mens dat om anderen gaf. Hij heeft de wereld een stukje mooier gemaakt. Ik zal altijd dankbaar zijn dat we hebben samengewerkt. Rust in vrede'.

 

 


19 april 2021

WILLY VAN DER KUIJLEN

PSV-icoon Willy van der Kuijlen is op 74-jarige leeftijd overleden. De geboren Helmonder leed aan de ziekte van Alzheimer en was al geruime tijd ziek. Hij speelde tussen 1964 en 1981 zeventien seizoenen voor de club uit Eindhoven.
Met Van der Kuijlen als topschutter groeide PSV halverwege de jaren zeventig uit tot een nationale en Europese topploeg; in 1978 veroverde hij met PSV de UEFA Cup, de eerste Europese prijs in de geschiedenis van de Eindhovense club.
Daarnaast won hij met PSV drie landstitels ('75, '76, '78) en twee keer de KNVB-beker ('74, '78). Van der Kuijlen stond ook wel bekend als 'Mister PSV' en 'Skiete Willy', vanwege zijn harde en vaak rake schoten op doel met links en rechts.
 
Met 311 doelpunten is Van der Kuijlen nog altijd de topscorer aller tijden in de Nederlandse eredivisie. Hij scoorde 308 keer voor PSV. In zijn laatste jaar als prof maakte hij ook nog drie doelpunten in het shirt van MVV, waar hij zijn carrière afsloot. De interlandloopbaan van Van der Kuijlen verliep minder succesvol. In 22 interlands maakte hij zeven doelpunten voor Oranje.

9 april 2021

PHILIP MOUNTBATTEN

De Britse prins Philip is overleden op Windsor Castle, meldt Buckingham Palace. De echtgenoot van koningin Elizabeth is 99 jaar oud geworden.
Het was liefde op het eerste gezicht die dag in 1939, in elk geval voor Elizabeth. De Britse kroonprinses was pas dertien jaar oud en legde met haar ouders een koninklijk bezoek aan de marineschool in Dartmouth af toen ze, bij het bekijken van een modelspoorlijn, vanuit een ooghoek Philips lange gestalte gewaarwerd. De vijf jaar oudere prins van Griekenland en Denemarken was juist dat jaar aan de Britannia Royal Naval College een officiersopleiding begonnen en zou haar chaperon zijn bij de plichtplegingen die avond. De energieke en ondeugende verre achterneef maakte zoveel indruk op het timide en uitermate serieus ingestelde meisje dat ze hem brieven begon te schrijven. Hun correspondentie overbrugde de oorlogsjaren, die Philip vechtend in zeeslagen doorbracht en waarin Elizabeth tot wasdom kwam. Ondanks de grote fysieke afstand groeide de briefwisseling snel uit tot meer.
Daar was niet iedereen even gelukkig mee. Philip was Grieks-Orthodox van religie, bezat geen noemenswaardig kapitaal, had zussen die in Duitsland woonden en getrouwd waren met nazi’s en was slechts van tweederangs adel. En ofschoon Elizabeths vader, koning George VI, met de verbintenis akkoord ging toen Philip hem in 1946 officieel om de hand van zijn dochter vroeg, zou haar moeder fel tegen het voorgenomen huwelijk gekant zijn geweest. Naar verluidt omschreef ze de niet altijd even gepolijste verloofde van haar dochter die eerste tijd zelfs weinig respectvol als ‘de Hun’.
‘Een te schande gemaakte Balkanprins’
Philip was zelf de laatste om te ontkennen dat zijn bloed vele tinten lichterblauw was dan dat van de rest van de Britse koninklijke familie - Kate Middleton daargelaten. Hij kwam weinig vorstelijk op 10 juni 1921 op een keukentafel op het Griekse eiland Korfoe ter wereld als Philippos Andreou Sleeswijk-Holstein-Sonderburg-Glückburg; de enige zoon en het vijfde en laatste kind van prins Andreas van Griekenland en de getroebleerde, dove prinses Alice Von Battenberg.
Toen hij net een jaar oud was, werd zijn vader beschuldigd van hoogverraad tijdens de Turks-Griekse oorlog (1919-1922) en verbannen. Zijn oom, koning Constantijn I van Griekenland, moest afstand doen van de troon.
Andreas, Alice en hun kinderen vluchtten hierop naar een buitenwijk van Parijs en droegen Philip mee in een fruitkistje, dat tevens dienstdeed als wieg. Zijn moeder werd in Frankrijk in toenemende mate religieus, waarbij ze claimde goddelijk boodschappen te ontvangen en over genezende krachten te beschikken. Toen ze eind jaren twintig in een sanatorium werd opgenomen, zag ze het zegenen van theekopjes als haar voornaamste dagtaak.
Philips vader hing ondertussen in Monte Carlo de playboy uit, en het negenjarige jongetje werd van het ene familielid naar het andere gestuurd. Hij ging naar school in Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland. Philip werd uiteindelijk opgevangen door Lord Louis Mountbatten - de verengelste vorm van het Duitse Battenberg - , wiens achternaam hij als de zijne nam toen hij aan de vooravond van zijn huwelijk in 1947 Brits staatsburger werd. “Ik ben”, omschreef hij eens met gepaste zelfspot zijn eigen status, “een te schande gemaakte Balkanprins zonder bijzondere verdienste of onderscheiding”.


16 maart 2021

HENRY DARROW

De op 15 september 1933 in Wilmington (North Carolina) geboren Henry Darrow was een Amerikaanse film- en theateracteur. Op 14 maart is hij overleden. In Nederland was hij vooral bekend van zijn rol als 'Manolito' in de westernserie 'High Chaparral'.
Als jonge man schreef Darrow zich daar in aan de Universiteit van Puerto Rico, waar hij drama en politicologie studeerde. Darrow verdiende zijn eerste geld dankzij zijn tweetalige opleiding - Spaans als moedertaal en Engels - als tolk. In 1954 verhuisde Darrow naar Pasadena (Californië) waar hij zijn eerste opdrachten in het theater daar ontving. Hier ontmoette hij ook zijn latere eerste vrouw Lucy, met wie hij twee kinderen kreeg.
In 1959 maakte Darrow zijn debuut als filmacteur in Holiday for Lovers, een film van Harry Levin. Henry Darrow stond toen voor de camera in tal van bekende televisieseries, waaronder The High Chaparral, Bonanza, Gunsmoke en Kobra. In The New Adventures of Zorro, een animatieserie uit 1981, leende hij zijn stem aan Zorro. Toen in 1983 de spin-off Zorro and Son werd geproduceerd, nam hij zijn rol weer op. Henry Darrow belichaamde vooral Spaanse karakters en maakte van de gelegenheid gebruik om te overtuigen in verschillende genres. Hij was ook betrokken bij actieseries als Knight Rider en Airwolf, maar overtuigde ook in sciencefiction-series, waaronder Star Trek: Voyager en Startrek: The Next Generation. Zijn bekendste rol, die hem ook een zeer populaire acteur maakte in Duitstalige landen, was in de 97-delige westernserie The High Chaparral (1967-1971). Daar speelde hij als Manolito Montoya naast Leif Erickson, Linda Cristal en Cameron Mitchell een van de hoofdrollen.
Een van zijn weinige speelfilms waarin hij verscheen was Blue Heat - Lonely Time for Heroes uit 1990. Hij was ook te zien in de western Maverick uit 1994. Henry Darrow trouwde in 1981voor de tweede keer, dit keer met actrice Lauren Levinson. De twee woonden in Wilmington in North Carolina.

3 maart 2021

JEROEN VAN MERWIJK

Woensdagochtend is in zijn woonplaats Sainte-Juliette in Frankrijk de cabaretier en schrijver Jeroen van Merwijk op 65-jarige leeftijd aan de gevolgen van darmkanker overleden. Naast zijn werk als cabaretier maakte hij beeldende kunst en schreef hij duizenden columns, hoorspelen, sketches en liedjes.
Het leven is kut
Het leven is kut
Het leven is algeheel totaal volkomen kut
Absoluut totaal volslagen en volledig kut
kut, kut, kut, kut en nog een keertje kut
Van Merwijk zong in 1996 het lied dat hem misschien wel het best typeerde. In Het leven is kut gebruikte de Utrechtse cabaretier en tekst- en liedschrijver in twee minuten 41 keer het woord 'kut'. Het leek, zoals veel van zijn werk, ironisch, cynisch en absurd, maar het was vooral moralistisch. De wat melancholisch ogende Van Merwijk wilde naar eigen zeggen 'het volk verheffen'.
Juist Het leven is kut vond hij daarvoor geschikt: "We leven in een wereld van opgepompte imago's. Reclames willen constant verleiden. Ze geven het gevoel dat je alles kunt kiezen. Mensen zijn gewend gepleased te worden. Ik wil ze juist de andere kant van het leven laten zien en hoop dat er iets verandert in de hoofden."
Hij was een sociaaldemocraat die tot zijn verdriet Nederland zag veranderen 'tot een maatschappij waarin de marktwerking en het individu centraal staan'. Het bracht de van oorsprong katholieke, maar ongelovige Van Merwijk terug in de kerk: kerken konden hem inhuren voor een moralistische preek, waarom ook te lachen viel. Van het bedrijfsleven moest hij niets hebben, maar ook bedrijven konden hem boeken "voor een ontmoedigingsspeech".
Jeroen van Merwijk groeide op in de toen nog volledig witte Utrechtse wijk Kanaleneiland. Hij zou altijd Utrechter blijven. In de Domstad voelde hij zich thuis, niet in de laatste plaats vanwege de taal: "Dat kalme proaten, met dat lekkere áccent."
Van Merwijk studeerde in 1983 na een afgebroken studie Nederlands af aan de kunstacademie. Hij wilde kunstschilder worden en schilderde zijn hele leven, maar verdiende zijn geld als cabaretier en lied- en tekstschrijver. Al in de jaren zeventig begon hij te schrijven voor radioprogramma's van de KRO en de VARA. In 1986 trok hij met zijn eerste theatershow door het land.
Hij was zeer productief, maakte meer dan twintig theatershows, schreef duizend columns en mogelijk duizenden sketches, liedjes en gedichten; lang niet alles is bewaard gebleven. Vaak werkte hij voor anderen en hij bleef zelf op de achtergrond, zoals in 2010 en 2012, toen hij met Erik van Muiswinkel diens oudejaarsconferences Gedoog, hoop en liefde en Het eerlijke verhaal schreef.
Typerend was de gang van zaken met het lied Apartheid es ien skone zaak uit 1988, over een witte Zuid-Afrikaan die enthousiast terugkeert van een bezoek aan Nederland. In zelf gefabriceerd 'Afrikaans' bezong Van Merwijk op spottende wijze hoe goed de apartheid in Nederland is gelukt: de armen wonen bij de armen, de rijken bij de rijken, de Marokkanen en de Turken maken alles schoon en er zit geen zwarte in het parlement.
In Van Merwijks uitvoering bleef het nummer onopgemerkt, maar Karin Bloemen vierde er vanaf 1992 grote successen mee en trad ermee op voor Nelson Mandela. Bloemen had meer schwung dan Van Merwijk, die zich op het podium ongemakkelijk voelde, en liet er een swingend arrangement onder zetten, waar Van Merwijk zichzelf zoals altijd slechts begeleidde met simpele gitaarakkoorden.

26 februari 2021

TON THIE

De legendarische keeper stond 380 officiële wedstrijden onder de lat in Den Haag. Thie werd 76 jaar. Hoewel hij zijn loopbaan begon bij Hermes DVS uit Schiedam, maakte Thie furore in zijn geboortestad Den Haag, bij de twee voorgangers van de huidige eredivisieclub. Met zowel ADO als FC Den Haag won hij de nationale beker, in 1968 en 1975. Ook werden Thie en consorten driemaal derde in de eredivisie.
Thie werd echter ook bekend als lijdend voorwerp, een lot dat keepers vaak beschoren is, van een van de meest iconische goals van Johan Cruijff. Op 2 januari 1972 werd de doelman gepasseerd met een fraaie boogbal van de beste Nederlandse voetballer aller tijden, die bij die actie en tijdens het juichen erna een wit lintje in zijn hand hield.

15 februari 2021

CARLOS MENEM

De Argentijnse ex-president Carlos Menem is na een wekenlang ziekbed op 90-jarige leeftijd overleden. Menem leidde het land van1989 tot 1999. President Alberto Fernández maakte zijn dood bekend en heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd.
Menem stuurde Argentinië vanuit een diepe recessie middels een uitgebreid privatiseringsprogramma naar een vrijemarkteconomie waar de buurlanden jaloers naar keken. Hij stopte de diepe val van de Argentijnse peso door de munt te koppelen aan de Amerikaanse dollar. Tegelijkertijd namen de werkloosheid, het verschil tussen arm en rijk en de buitenlandse schuldenlast hand over hand toe.
Zijn koers stond ver af van die van zijn oude leermeester, generaal en president Peron, die juist een door de staat gecontroleerde samenleving en economie voorstond.
Menems critici schilderden hem af als een playboy. Getooid met halflang haar en lange bakkebaarden verkeerde hij inderdaad graag in het gezelschap van beroemdheden zoals Madonna en de Rolling Stones.
Menem haalde de banden van de VS aan en liet Argentijnse militairen deelnemen aan de eerste Golfoorlog tegen Irak in 1991. Ondanks fel verzet van mensenrechtenorganisaties verleende hij amnestie aan oud-leden van de militaire junta die waren veroordeeld voor de verdwijning van vele dissidenten onder de dictatuur van 1976 tot 1983. Daarnaast zette hij ook voormalige guerrillero's uit die periode op vrije voeten, naar eigen zeggen om een nationale verzoening mogelijk te maken.
Na zijn aftreden was Menem bij verschillende controversen betrokken. Zo werd hij veroordeeld voor betrokkenheid bij de verkoop van wapens aan Kroatië (tijdens de Balkanoorlog) en Ecuador in weerwil van een wapenembargo tegen die landen. Hij wist uit de cel te blijven doordat hij als senator immuniteit genoot. Hij bleef senator tot aan zijn dood.

11 februari 2021

LARRY FLYNT

Hij bouwde dankzij het expliciete blootblad Hustler een porno-imperium op en groeide uit tot een voorvechter van het vrije woord. "Pornoboer, pornograaf, handelaar in vuiligheid, smeerlap, klootzak", waren volgens Flynt zelf allemaal kwalificaties waarmee hij voor altijd vereenzelvigd zou worden. "Maar ik ben ook meer dan dat."
Na een arme jeugd op het Amerikaanse platteland rolde Flynt min of meer toevallig het uitgeversvak in: zijn magazine Hustler begon in 1972 als reclamefoldertje voor zijn stripclubs. Flynt ging daarbij veel verder dan de meer terughoudende Playboy of Penthouse.
"Mijn concurrenten deden altijd alsof pornografie kunst was. Wij hadden geen pretenties over wat we deden", legde Flynt zijn expliciete werkwijze uit. Bij hem geen softfocus of artistieke belichting: "Ik meende dat mannen ruige seks wilden. En ik had gelijk." Het leverde hem in het puriteinse Amerika verschillende keren een gevangenisstraf op wegens het verspreiden van obsceniteiten. Flynt overleefde ook ternauwernood een moordaanslag, waardoor hij in een rolstoel belandde. De racistische dader wilde zo wraak nemen voor foto's van interraciale seks in de bladen van Flynt. In 1988 kwam een van zijn zaken zelfs voor het Hooggerechtshof, nadat dominee Jerry Falwell Flynt voor 45 miljoen dollar had aangeklaagd. In een parodie-artikel in Hustler was Falwell opgevoerd met een interview over zijn ontmaagding, zogenaamd door zijn moeder in een buitentoilet.
Een lagere rechter oordeelde dat Flynt Falwell inderdaad had belasterd, maar het Hooggerechtshof oordeelde dat het duidelijk satirisch was bedoeld en daarom onder de vrijheid van meningsuiting viel. Het bezegelde zijn status als voorvechter van het vrije woord, zeker toen de zaak door Milos Forman werd verfilmd in The People vs. Larry Flynt, met Woody Harrelson in de hoofdrol.
Anderen waren minder gecharmeerd door de rebelse Flynt. "Larry Flynt moet worden herinnerd als een smet op deze samenleving", reageert directeur Dawn Hawkins van het Nationaal Centrum tegen Seksuele Uitbuiting op zijn dood. "Hij werkte mee en profiteerde van de uitbuiting van vrouwen en onze cultuur heeft daaronder geleden.
De miljoenen die hij aan porno verdiende stelden Flynt ook in staat zich met de politiek te bemoeien. Hij probeerde president en gouverneur te worden onder het motto "a smut peddler who cares". Toen dat niet lukte gebruikte hij zijn geld op andere manieren: hij bood 1 miljoen dollar voor bewijs van illegaal gedrag door presidentskandidaat Trump, en later nog eens 10 miljoen voor bewijs dat tot diens impeachment zou leiden. Flynt overleed na een kort ziekbed in zijn slaap in een ziekenhuis in Los Angeles. Zijn dochter en vijfde vrouw waren daarbij aanwezig.

9 februari 2021

MARY WILSON

De Amerikaanse overleed op 76-jarige leeftijd in haar huis in Las Vegas. De doodsoorzaak is niet bekendgemaakt. Wilson vormde eind jaren 50 samen met Diana Ross, Florence Ballard en Betty McGlown de groep The Primettes. Twee jaar later tekende het kwartet een platencontract bij Motown en werd de naam van de groep in The Supremes veranderd.
"Ik ben buitengewoon geschokt en bedroefd door dit nieuws", zei Berry Gordy, oprichter van Motown in Amerikaanse media. "Mary was een pionier, een diva, ze zal zeer gemist worden." The Supremes wordt gezien als een van de belangrijkste muziekgroepen in de VS en Europa. De vrouwen speelden een belangrijke rol in de doorbraak van de Afro-Amerikaanse rhythm-and-bluesmuziek.
De grootste successen behaalde The Supremes in de jaren 60. De groep scoorde nummer 1-hits als Where Did Our Love Go, Baby Love, Stop! In The Name Of Love, You Can't Hurry Love en You Keep Me Hangin' On.

8 februari 2021

GEORGE SHULTZ

In de jaren 80 was hij nauw betrokken bij het verbeteren van de verstandhouding met de Sovjet-Unie en het afremmen van de wapenwedloop in de Koude Oorlog. Voordat de Republikein Shultz zich richtte op de internationale politiek was hij onder president Nixon al minister van Arbeid en later van Financiën. Daarna werd hij onder president Reagan zes jaar lang minister van Buitenlandse Zaken, de langste periode op deze post sinds de Tweede Wereldoorlog.

 

Hij zette zich onder meer in voor vrede in het Midden-Oosten. Hij spande zich in om een einde te maken aan de burgeroorlog in Libanon en het militaire conflict tussen Israël en Libanon. Ook poogde hij Israël en de PLO te laten onderhandelen over een vredesakkoord.

 

De meeste erkenning kreeg Shultz voor zijn rol bij het sluiten van het eerste verdrag met de Sovjet-Unie in 1987 om het aantal kernwapens in beide landen te beperken. Ook na zijn politieke carrière bleef hij zich inzetten tegen kernwapens. "Nu we zoveel weten over deze wapens en hun kracht, zijn het eigenlijk wapens die we toch niet zouden gebruiken. Dus ik denk dat we beter af zijn zonder", zei hij in een interview in 2008.

 

In december liet Shultz nog van zich horen door in een artikel in The Washington Post op te roepen tot fatsoen en respect voor andere meningen. Het stuk ter gelegenheid van zijn honderdste verjaardag werd door velen gezien als een aanval op de regeringsstijl van president Trump.

 

Shultz overleed gisteren in zijn woning op de campus van de Stanford University, waar hij onder meer emeritus hoogleraar was. Ook was hij erelid van een denktank op deze universiteit in Californië.

 

Condoleezza Rice, zelf van 2005 tot 2009 minister van Buitenlandse Zaken, noemt haar voorganger en partijgenoot "een groot Amerikaans staatsman". "Hij zal worden herinnerd als een man die de wereld heeft verbeterd", schrijft ze in een verklaring.

 


7 februari 2021

HAN URBANUS

De Amsterdammer, die twaalf jaar uitkwam voor de Nederlandse ploeg en in die periode zeven keer op rij Europees kampioen werd, geldt als het boegbeeld van het honkbal in Nederland.
In 1952 mocht hij als eerste Europeaan zes weken meetrainen met New York Giants, een grootmacht in het Amerikaanse profhonkbal. Daar bleek al snel dat er veel schortte aan de werptechniek van Neerlands beste pitcher van dat moment.
Han Urbanus ontpopte zich na stage bij New York Giants tot honkbalpionier. Gewapend met veel opgedane kennis en een heuse instructiefilm keerde Urbanus terug, waarna hij vol energie en passie zijn honkballende landgenoten ging bijscholen. Met succes: Nederland groeide uit tot een honkbalbolwerk dat in 1956 vorm begon te krijgen toen Oranje als debutant z'n eerste Europese titel veroverde. Er zouden er tot en met 1965 nog zes op rij volgen. Han Urbanus, wiens broer Charles, zoon Charles jr. en kleinzoon Nick het eveneens tot international schopten, speelde 24 jaar voor OVVO. Met de Amsterdamse club greep hij in de jaren vijftig vijf landstitels in successie. De rechtshandige pitcher werd vijf keer uitgeroepen tot beste werper in de hoofdklasse, drie keer tot meest waardevolle speler en één keer tot beste slagman.

7 februari 2021

LEON SPINKS

De Amerikaanse oud-bokser Leon Spinks is op 67-jarige leeftijd overleden. In zijn verder weinig opvallende carrière had hij één groot wapenfeit: hij was een van de slechts vijf boksers die Muhammad Ali in de ring versloegen.
Geboren in een arme wijk van St. Louis leerde Spinks al vroeg uit zelfverdediging boksen. Na een periode bij de mariniers (waar hij zijn voortanden verloor door een kopstoot) maakte hij er zijn beroep van. In 1976 won hij goud in de categorie licht zwaargewicht op de Olympische Spelen in Montreal.
De 24-jarige Spinks had al zijn zeven profgevechten gewonnen toen hij het in 1978 mocht opnemen tegen Ali, de onbetwiste wereldkampioen zwaargewicht. Hoewel Ali twaalf jaar ouder was en al in de nadagen van zijn carrière, gaf men Spinks geen kans: Ali zou in zijn hele carrière immers slechts 5 van zijn 61 gevechten verliezen.
Toch wist Spinks in Las Vegas het onmogelijke te doen: hij hield het vijftien rondes vol tegen The Greatest en een verdeelde jury kende Spinks de winst toe. Het was de eerste keer dat Ali zijn titel in de ring kwijtraakte. Nog hetzelfde jaar stelde Ali orde op zaken. In een rematch, waarvoor hij beter had getraind, versloeg hij Spinks in New Orleans. Hoewel hij nog tot 1995 actief bleef, zou Spinks nooit meer deze hoogtes halen. Een poging om in 1981 de titel van Larry Holmes te winnen strandde in de derde ronde na een technische knock-out.
Spinks raakte aan lager wal door drugsgebruik en wanbeheer van zijn financiën. Zo werd hij ooit naakt wakker in een hotel, nadat iemand voor duizenden dollars aan kleren, juwelen en cash van hem had gestolen. Ook zijn valse voortanden waren weg.
Zijn laatste jaren bracht Spinks in vergetelheid door, als conciërge bij een jeugdherberg en medewerker van een McDonald's. Volgens media was hij soms aangewezen op de daklozenopvang. De laatste jaren kwamen daar gezondheidsproblemen bij: geheugenverlies door zijn carrière en kanker. Die laatste ziekte werd hem uiteindelijk fataal. Spinks overleed in aanwezigheid van familie en enkele vrienden. "Hij is nooit zijn glimlach verloren", zei een woordvoerder over zijn beroemde tandeloze lach. "Spinks bleef altijd volharden en heeft nooit de handdoek in de ring gegooid."

6 februari 2021

CHRISTOPHER PLUMMER

De man die wereldberoemd werd met zijn vertolking van kapitein Von Trapp in The Sound of Music was 91 jaar. Plummer was tot op hoge leeftijd actief, zijn carrière omspande ruim zeventig jaar. Daarin won hij meerdere prijzen, zoals een Oscar in 2011 voor Beste bijrol in de film Beginners, Emmy Awards, twee Tony Awards en een Golden Globe.
Plummer was een veelzijdig acteur die zowel op film en televisie als op het toneel uitstekend uit de voeten kon. Hij maakte zijn debuut op Broadway in 1954 en was daarna te zien in vele hoofdrollen, zoals Cyrano de Bergerac en de Shakespeare-stukken Macbeth en King Lear.
Plummer brak door met 'The Sound of Music' maar bleef tot op hoge leeftijd acteren en prijzen winnen. Voor toneelacteur Plummer begon de filmcarrière in 1958, toen hij al bijna 30 was. Zijn grote doorbraak was zoals gezegd The Sound of Music, de musicalfilm uit 1965 over de familie Von Trapp, die Oostenrijk moet ontvluchten ten tijde van het nazi-bewind. Plummer speelt kapitein Von Trapp, de weduwnaar met zeven kinderen die een nieuw kindermeisje aanneemt (Julie Andrews) waar hij het nodige mee te stellen krijgt.
De film werd een daverend succes en sleepte vijf Oscars in de wacht. Op televisie was de film tientallen jaren een kijkcijferkanon dat met name in de kerstperiode werd uitgezonden. Vooral de liedjes hebben eeuwigheidswaarde gekregen.

31 januari 2021

HILTON VALENTINE

Hij was de artiest achter een van de bekendste gitaarriffjes uit de muziekgeschiedenis, die van The House of the Rising Sun. De Britse band The Animals bracht in 1964 een eigen versie uit van de Amerikaanse traditional over een jongen die aan lager wal raakt in het bordeel Rising Sun. Eric Burdons sonore stem worden daarop begeleid door Hilton Valentine's aanhoudende gitaararpeggio's en het gekwelde geluid van een combo-orgeltje.

 

The Animals hadden voor het nummer gekozen omdat ze over het volksliedje geen royalty's hoefden te betalen. Ze namen het op in tien minuten. Het zou hun doorbraak betekenen: in Groot-Brittannië en de VS kwam de single bovenaan de ranglijsten te staan, ook in Nederland volgde een top-10-notering.

 

Hoewel het nummer ook werd opgenomen door Woody Guthrie, Bob Dylan en Joan Baez, wordt de uitvoering van The Animals door velen als de definitieve versie beschouwd. Het staat ook elk jaar weer hoog in de Top 2000, de afgelopen editie op plek 124.

 

Nog enkele andere hits zouden volgen voor Valentine en The Animals, zoals We Gotta Get Out of This Place en Don't Let Me Be Misunderstood. Toen de band in 1966 uit elkaar viel, werkte Valentine verder aan een solocarrière. In latere jaren werkte hij wel mee aan verschillende reünies van de groep.
Op Instagram neemt Eric Burdon afscheid van Valentine. "Het openingsstuk van Rising Sun zal nooit meer hetzelfde klinken! Je speelde het niet alleen, je beleefde het. We hebben leuke tijden beleefd samen. Rock in Peace."

 


30 januari 2021

CICELY TYSON

De Amerikaanse actrice Cicely Tyson is op 96-jarige leeftijd overleden. In haar carrière die 60 jaar duurde, onderscheidde ze zich in films, tv-series en toneelstukken met rollen van krachtige zwarte vrouwen, die worstelden met problemen als achterstand en discriminatie.

 

Tyson brak in 1972 door met haar rol in de film Sounder over een arm gezin in de VS in de Grote Depressie van de jaren 30. De actrice kreeg hiervoor een Oscarnominatie. Daarna volgden vele tientallen andere rollen, bijvoorbeeld in de film The Autobiography of Miss Jane Pittman.

 

Ook op hoge leeftijd ging ze door met acteren. In 2015 speelde ze nog in het toneelstuk The Gin Game op Broadway. Ook had ze de afgelopen jaren een bijrol in de populaire serie How to Get Away with Murder, waarin ze de demente moeder speelde van de hoofdpersoon, advocaat Annalise Keating.

 


29 januari 2021

JEAN GRATON en MARCEL UDERZO

Jean Graton, de striptekenaar die de wereld ronkende stripreeksen als ‘Michel Vaillant’ en ‘Julie Wood’ schonk, is naar verluidt op 97-jarige leeftijd vredig overleden in Brussel. De Franse stripauteur startte in 1957 met zijn Michel Vaillant die in 2012 een tweede leven begon. Graton heeft zeventig titels van MV op zijn conto staan, waarin de letters VROAAAAAR, voortgebracht door ronkende motoren, niet ontbreken.
Minder bekend, wat vreemd is met zo’n familienaam, was Marcel Uderzo. Inderdaad de broer van de bij iedereen bekende Asterix-tekenaar. Tien maanden na de dood van Albert, is ook hij overleden. Marcel, zeven jaar jonger dan zijn beroemde broer, assisteerde bij de vliegtuigreeks Tanguy en Laverdure en – jawel – de Asterix-strips. Zo is het iconische Breughel-beeld in Asterix en de Belgen van zijn hand. Spijtig genoeg vertroebelde de goede band met zijn broer en scheidden hun wegen. Marcel trachtte nog voet aan grond te krijgen als stripauteur maar dat leidde niet tot grote successen. Hij stierf op 24 januari aan de gevolgen van corona. Hij werd 87 jaar oud.

29 januari 2021

PAUL CRUTZEN

De Nederlandse Nobelprijswinnaar Paul Crutzen (87) is in Duitsland overleden. Dat heeft zijn familie bevestigd. Crutzen kreeg in 1995 de Nobelprijs voor Scheikunde toegekend voor zijn onderzoek naar de afbraak van de ozonlaag door cfk's. Hij deelde die prijs met de Mexicaan Mario Molina en de Amerikaan Frank Sherwood Rowland.

 

Crutzen werd in 1933 geboren in Amsterdam. Na de hbs en mts werkte hij voor de gemeente Amsterdam. In 1958 verhuisde hij naar Zweden, waar hij computerprogrammeur werd aan de universiteit van Stockholm. Daar ging hij ook studeren. In 1973 promoveerde hij tot doctor in de meteorologie. Daarna werkte en doceerde hij in de VS het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

 

In de jaren 60 en 70 onderzocht hij de invloed van stikstofoxiden op de ozonlaag. Dat is een laag in de atmosfeer die onder meer het leven op aarde tegen ultraviolette straling van de zon beschermt.

 

In 1974 voorspelden hij, Molina en Rowland dat de ozonlaag onder invloed van de door de mens ontwikkelde cfk's binnen enkele decennia sterk zou afnemen. Het bewijs daarvoor werd in de jaren 80 geleverd. Wereldwijd werd het gebruik van cfk's in onder meer koelkasten, airco's en spuitbussen verboden. In de loop der jaren kregen negentien Nederlanders een Nobelprijs toegekend.

 


23 januari 2021

LARRY KING

De Amerikaanse presentator Larry King is op 87-jarige leeftijd overleden.Dat heeft Ora Media via het Twitter-kanaal van King, zaterdag bekend gemaakt. De doodsoorzaak is niet bekendgemaakt. King werd in december met een coronabesmetting in het ziekenhuis opgenomen. . In januari werd hij ontslagen van intensivecareafdeling.

 

Kings carrière besloeg na zijn eerste schreden in de mediawereld in 1957 ruim zestig jaar. In mei vorig jaar tekende hij op 86-jarige leeftijd nog een meerjarig contract. De interviewer zou in eerste instantie elf afleveringen van de podcastserie The Millionth Question gaan maken.

 

De presentator is vooral bekend van het televisieprogramma Larry King Live, het langstlopende programma ooit bij nieuwszender CNN. King presenteerde de talkshow van 1985 tot 2010 en baarde opzien doordat hij zijn gasten vooral liet praten zonder kritische vragen te stellen. In 1993 modereerde King een debat tussen de toenmalige Amerikaanse vicepresident Al Gore en presidentskandidaat Ross Perot. Dat was tot 2006 het best bekeken programma op een Amerikaanse kabelzender. In 2000 wist King de Russische president Vladimir Poetin te strikken voor een interview. Tijdens de laatste aflevering van Larry King Live werd de presentator verrast met bezoek van onder anderen de toenmalige Amerikaanse president Barack Obama en diens voorganger Bill Clinton. De laatste aflevering trok ruim drie keer het gemiddelde aantal kijkers.

 


22 januari 2021

NATHALIE DELON

In Parijs is de Franse actrice Nathalie Delon (79) overleden. Ze was de ex-vrouw van de beroemde Franse acteur Alain Delon. De in 1941 in Oujda, Marokko geboren Francine Canovas kwam begin jaren 60 naar Parijs. Daar ontmoette ze Delon die verliefd op haar werd en zijn vijf jaar durende verloving met Romy Schneider verbrak om met haar te kunnen trouwen.

 

Het paar trouwde in 1964 en direct na het huwelijk vertrokken ze naar de Verenigde Staten, waar Delon een filmcontract had. Een maand later werd in Los Angeles hun zoon Anthony geboren. In 1967 speelde Nathalie haar eerste filmrol, samen met haar man, in Le Samouraï van regisseur Jean-Pierre Melville. Twee jaar later kwam er een eind aan haar huwelijk met Alain Delon. Ze bleef acteren en speelde in onder meer Army of Shadows, Bluebeard, The Romantic Englishwoman en Une femme fidèle. Ook regisseerde ze films als Sweet Lies en Ils appellent ça un accident. De laatste film waarin ze te zien was, was Nuit de chien uit 2008.