Donderdag 25 februari 2021

PROEF MET PARKRANGERS IS VOOR HERHALING VATBAAR

Zo druk als in het Amsterdamse Vondelpark en het Kronenburgerpark in Nijmegen was het in het Roosendaalse Emile van Loonpark woensdagmiddag niet, wel was het dringen geblazen op de schaarse bankjes.  Afstand houden was er uiteraard niet bij. En dat is nu net het angstbeeld dat de horecasector al maanden onder de aandacht van de regering tracht te brengen.
‘Waarom mogen wij onze terrassen, waar bezoekers veilig en verantwoord kunnen zitten, niet openen, terwijl de parken zo ongeveer een coronavrijbrief vormen?’, zo luidt hun terechte klacht.  Premier Mark Rutte  is nog steeds niet ontvankelijk voor die smeekbeden, wat niet wegneemt dat dit idiote zig-zag-beleid dat de regering al sinds het begin van de crisis voert niet meer is uit te leggen. Het lijkt erop dat met het zachte lenteweer ook het probleem van de overlastgevers terugkeert in het Emile van Loonpark. Vorig jaar heeft het gemeentebestuur in het laatste kwartaal een proef genomen met de Parkrangers die toen al belast waren met het toezicht op de bedrijventerreinen Majoppeveld en Borchwerf. Die aanpak werd op proefbasis ook uitgerold in het stadspark gedurende een pilot van drie maanden.  ‘We zien nu al dat bepaalde vervelende lui het park beginnen te mijden. En dat alleen maar omdat we er zíjn en dingen in kaart brengen, meer niet’, lieten de rangers na de eerste kennismakingsperiode tevreden weten.  Menigeen was blij dat burgemeester Han van Midden het probleem serieus nam. Bij het tijdvak werden echter wel de nodige vraagtekens gezet. In het laatste kwartaal was het al behoorlijk fris in Roosendaal, verpozing zoeken in het Emile van Loonpark lag dan ook niet bepaald voor de hand. Woensdagmiddag sprak ik diverse goedwillende bezoekers die vrezen dat het park straks weer dient doet als hangplek voor degenen die ze daar liever niet zien, zoals genoemde ‘vervelende lui’. Het ligt dan ook voor de hand om de pilot met de rangers in de lente- en zomermaanden te herhalen. Ik heb dit namens de PVC reeds aangekaart bij het gemeentebestuur. De rangers gaven tijdens de pilot te kennen ook graag ingezet te willen worden op andere probleemgebieden, niet alleen in de binnenstad, maar bij voorbeeld ook op De Stok en Vierhoeven, waar volgens hun zeggen destijds ‘ook meer dan genoeg vreemde zaken gebeuren’.  De PVC is uiteraard ook benieuwd of het gemeentebestuur bereid is daar in mee te gaan. ‘Je hebt alleen maar goede oren en ogen nodig, deze jongens hebben de beste’, aldus Ranger Mission Control toen. Laten we eerlijk wezen: die goede oren en ogen zijn ook meer dan welkom op plekken waar de bewoners met vuiloverlast te kampen hebben. Er is dus ook alles te zeggen voor een uitbreiding van het pilotproject nu zo onomstoten in de praktijk bewezen is dat de Roosendaalse burgers hunkeren naar dit soort mannen met een missie.


Dinsdag 16 februari 2021

KONING WEER ONDER VUUR WEGENS JACHTPRAKTIJKEN

Mag koning Willem-Alexander een bosgebied bij Apeldoorn ieder jaar maandenlang afsluiten voor jachtpartijen? In een niet eerder geopenbaarde beschikking waarin de koning 4,7 miljoen euro natuursubsidie wordt toegekend, blijkt de overheid op geen enkele manier te onderbouwen waarom hij die vrijheid krijgt. Faunabescherming kondigt stappen aan. Onlangs heeft onderzoeksprogramma Zembla de uitzending over dit onderwerp herhaald. Niet bekend is hoe het nu met de bezwaarprocedure tegen de subsidietoekenning aan de koning is gesteld. Ik ga hierover contact zoeken met initiatiefnemer Harry Voss uit Apeldoorn. Zie onderstaande berichtgeving i.v.m. de eerste uitzending van Zembla. 

 

Onderzoeksjournalisten van Zembla kregen de beschikking in handen. De miljoenensubsidie die Willem-Alexander over de periode 2016-2021 krijgt is in strijd met de wet, constateren drie deskundigen in de uitzending van Zembla. Actievoerders nemen de koning - en voor hem koningin Beatrix - al jaren onder vuur voor de hofjachten in Kroondomein Het Loo. Al in de vorige eeuw trok Faunabescherming van leer tegen de drijfjachten van de Oranjes. Weliswaar werden die in 2002 verboden, maar het lukte de activisten niet om de koninklijke jagers helemaal uit de bossen bij Apeldoorn te verdrijven. Premier Rutte zwichtte niet voor druk uit de Tweede Kamer om een einde te maken aan de jaarlijkse sluiting. Ook dit jaar gaat het gebied van 15 september tot 25 december (waarschijnlijk) op slot voor pottenkijkers.

 

Andere terreinbeheerders die een natuursubsidie krijgen moeten hun gronden minstens 358 dagen per jaar openstellen voor publiek en mogen slechts één hectare aanhouden voor privégebruik. De koning mag echter ‘ter bescherming van zijn persoonlijke levenssfeer’ maar liefst 7200 hectare van het Kroondomein sluiten. Ook geldt de voorwaarde van 358 dagen per jaar voor hem niet. Waarom, dat wordt niet toegelicht. Als actievoerders van Faunabescherming in het Kroondomein probeerden de koninklijke jacht tegen te gaan, werden ze direct geconfronteerd met politie en marechaussee. Het Kroondomein wordt weliswaar beheerd door de koning, maar is eigendom van de staat. Door openstelling te eisen dwingt die af dat belastingbetalers kunnen genieten van gesubsidieerde natuurgebieden. Voor de vrijstelling aan Willem-Alexander van de twee essentiële subsidievoorwaarden geeft de overheid geen enkele onderbouwing, aldus Zembla, en drie experts die in de uitzending van vanavond worden opgevoerd laken dat. Professor Wim Voermans, hoogleraar staats- en bestuursrecht van de Universiteit Leiden: ,,Er zijn zoveel dingen mis aan deze beschikking, bestuursrechtelijk gezien, dat je kunt zeggen: dit is onrechtmatig. Er wordt alleen maar gezegd: voor u (de koning , red.) geldt dat niet.”

 

Er is maar een reden voor status aparte van Willem-Alexander, denkt Voermans, namelijk om ervoor te zorgen dat de koning ongestoord kan jagen. Hij stelt dat premier Rutte in 2018 de Tweede Kamer onvolledig heeft geïnformeerd, toen hem opheldering werd gevraagd.
Martin Jan van Mourik, emeritus-hoogleraar notarieel recht, spreekt van ‘juridische belazerij’. Waar de premier in 2018 stelde dat voor de koning in deze situatie dezelfde regels gelden als voor alle andere burgers, noemt Van Mourik dat onzin: ,,Men wil hem behandelen als elke andere particulier en vervolgens breken ze dat op allerlei manieren af.”

 

Faunabescherming vecht de subsidiebeschikking aan, kondigt bestuurslid Harry Voss op grond van de informatie van Zembla aan. De Apeldoorner is een van de ferventste actievoerders tegen de ‘hofjacht’. Voss wordt structureel door politie en marechaussee bij de jagers weggehouden. Een keer stond hij bij een jacht oog in oog met Willem-Alexander, gaf hij al eerder tegenover de Stentor aan.

 

De bezwaarprocedure wordt gevoerd door professor Peter Nicolai, als advocaat gespecialiseerd in bestuursrecht. Ongelijke behandeling, ‘een bevoordeling van één iemand’, moet worden bestreden, vindt Nicolai. ,,Als het bij de rechter komt, dan denk ik dat hij er gehakt van gaat maken,” schat Wim Voermans in.

 


Maandag 15 februari 2021

VOORZITTER STICHTING CARNAVAL STOND VOOR GESLOTEN DEUR

In zijn eerste jaar als voorzitter van de stichting Carnaval had Jacco van Gastel zo graag de rol van de grote verbinder gespeeld. Onder zijn vele voorgangers had de stichting jarenlang de uitnodiging van de RK Spaarkasvereniging afgeslagen om de jaarlijkse presentatiemiddag van Gleuf, Hoop en Liefde bij te wonen. Dat steevast onder het motto: uw humor is de onze nu eenmaal niet. Jacco was vastberaden om een eind te maken aan deze ‘traditie van afwijzing’. Monter meldde hij zich zondagmiddag dan ook bij de entree van Restaurant Oost (het vroegere Anno 1810) aan de Bloemenmarkt om de getuige te zijn van deze alternatieve kijk op Roosendaal en het wereldgebeuren door het team van captain Wilbert van Woerden.
Maar kennelijk was het addertje onder het gras op de uitnodiging Jacco ontgaan en/of hij had niet gekeken naar het bericht op www.roosendaalspleijdooi.jimdofree.com. Dan had hij gezien dat duidelijk stond aangegeven dat de zaal reeds om 9.00 uur gesloten was en dat belangstellenden waren uitgenodigd om stipt om 16.00 uur af te stemmen op de website Gleuf, Hoop en Liefde. NL voor een alternatieve presentatie. Anders dan bij het IQ Aarmoeinieke begin deze week was deze videofilm wel voor een ieder toegankelijk. ‘ik dacht: ik ga maor gewoon komme.  Maar wat denken ze wel? Dit soort humor is de onze niet’, uitte Jacco nog even zijn frustraties voor de hermetisch gesloten poort. De videofilm dan. Die opende met een korte boodschap van burgemeester Han van Midden 2.0.  Aansluitend werden de bezoekers erop gewezen dat de film was goedgekeurd door de ethische commissie van de Spaarkas, tevens ondersteund door onder meer het VVV, het RIVM en de koning zelf. Zelfs het comité Kick Out Zwarte Piet zag hier de grap wel van in. De vaste TOLKSHOW ging van start met een reportage opgenomen in de huiskamer van Wilbert van Woerden. Zo kregen de bezoekers onthutsende beelden voorgeschoteld vanuit de kop van de Ludwigstraat waarop duidelijk te zien was hoe de captain zich samen met Ad Verrest, de vroegere directeur van BN/DeStem,  schaamteloos overgaf aan een wijnbacchanaal. Kennelijk realiseerden de heren zich niet dat ook heel wat op dat moment niet naar school gaande kinderen op de website hadden afgestemd. Daarna was het tijd voor onthutsend nieuws. De Spaarkas onthulde waar het covid-19 virus nu werkelijk de kwalijke kop had opgestoken. De pandemie bleek zijn oorsprong te vinden in een dierenwinkel aan de Roosendaalse St. Josephstraat. Op een geheime opname van het congLes van de Chinese Communistische Partij was vervolgens te zien hoe de Chinese partijleiders schande spraken van deze LOOSENDAALSE blundeL. Maar wat wil je ook, wanneer je als eigenaar niet gehinderd door enige kennis van zaken zwarte salamanders verkoopt aan iedereen die ze maar wil hebben? Gelukkig was Roosendaal ook snel met een vaccin op de proppen gekomen. Helaas bleek dat dweilen met de kraan open te zijn. Het was ook niet zo’n goed idee van de gemeente om het vaccin  door de brandweer te laten uitdelen, of liever gezegd in het rond te laten spuiten. Rellen bleven desondanks uit in Roosendaal. ‘Maar ja’, sprak de captain monter. ‘In Roosendaal valt toch niets meer te slopen’ .  Zelfs het stadhuis niet, hoorde je hem denken. De zender AstroZenderTV liet nog even weten dat het AstraZeneco-vaccin in Roosendaal niet wordt  uitgedeeld aan 63- en 64-jarigen, omdat de hele partij achterover is gedrukt. Over mogelijke verdachten liet de presentatrice zich niet uit. Wel zal het haar niet verbazen indien de directie van AstroZenderTV een gouden toekomst tegemoet gaat. Veel van de in het persbericht aangekondigde  onderwerpen kwamen niet aan bod, maar ook dat is een vaste traditie van de spaarkaas. We weten dus nog steeds niet of Donald Trump wel of niet een officieel bezoek brengt aan ons fraaie stadje aan De Vliet. Met dat half uurtje film moesten de trouwe Gleuf, Hoop en Liefde-fans het dit jaar stellen. Achter de coulissen deden captain Wilbert van Woerden en zijn vaste crew na de uitzending een plas en verder bleef alles in Roosendaal weer zoals het was. Net als in het tweede stadhouderloze tijdperk dus, dat maar liefst bijna vijftig jaar duurde. Wellicht is de film nog te zien op youtube.


Woensdag 10 februari 2021

OOK DE PRESENTATIE VAN DE R.K. SPAARKASVERENIGING GLEUF, HOOP EN LIEFDE GAAT DOOOOOOOOR

Wat de mannen van het IQ kunnen, kunnen wij ook. Zo zal ongeveer de gedachtengang geweest zijn binnen de gelederen van de RK Spaarkasvereniging Gleuf, Hoop en Liefde. Met als gevolg dat de jaarlijkse Spaarkaspresentatie-namiddag gewoon doorgaat op carnavalszondag (14 februari) en even gewoon gaat plaatsvinden in het voormalige kerkje aan de Bloemenmarkt. Met dank aan koning Lodewijk Napoleon die de bouw destijds mogelijk heeft gemaakt.

 

Wat kunnen de 'bezoekers' zoal verwachten. De Spaarkas legt het graag uit. 'Het afgelopen jaar is er een stortvloed van berichten over u uitgestrooid, die vragen om uitleg en duiding, en
als altijd mag u die van ons verwachten. Want onder de Roosendaalse bevolking leven tal van vragen, zoals: waarom werd de Russische oppositieleider Navalny vergiftigd met artisjok. Is de coronabesmetting van de Bergse burgemeester Petter in het ziekenhuis in Roosendaal een ongelukje of opzet, en zo ja, wat is het verband met de aanstaande artikel 12 status. Helpen de
schoenen van minister Hugo de Jonge echt tegen corona; gaat de GGD dit soort schoenen uitreiken, en wanneer. Hoe spreek je Qanon uit. Heeft de Spaarkas het voornemen om zich om te vormen tot een burgerwacht. Wanneer is het staatsbezoek van oud-president Trump aan Roosendaal gepland.

 

Deze en nog veel andere heikele onderwerpen zullen aan de orde worden gesteld tijdens de jaarlijkse evaluatie door de R.K. Spaarkasvereniging Gleuf, Hoop en Liefde die op zondag 14 februari zal worden gehouden vanaf 16.00 uur in Restaurant Oost (het voormalig kerkje Anno 1880 aan de Bloemenmarkt, voorheen de Varkensmarkt van dominee Pierre Coppens), Bloemenmarkt 14 te Roosendaal. Het moge duidelijk zijn dat de spaarkas traditiegetrouw niet bang is om op gevoelige teentjes te trappen.

 

De zaal zal gesloten zijn vanaf 9.00 uur.
In verband met opruiende berichten op social media, worden rollatorbestuurders op dringend advies van de
politie bij de ingang gecontroleerd op alcoholgebruik.
Het bestuur verwacht u aller participatie op 14 februari. In geval van nood kunt u de bijeenkomst volgen op de
website gleufhoopliefde.nl. Wat sowieso raadzaam is. Als er technisch iets niet helemaal goed gaat heeft het geen zin om de GGD te bellen. Weliswaar is de GGD gespecialiseerd in dingen die niet helemaal goed gaan, maar de dienst heeft daar meestal ook geen oplossingen voor.

 

Overigens heeft de gemeente Roosendaal de GGD voorgesteld om het voormalige RBC Stadion in gebruik te nemen als vaccinatielokatie, opdat de burgers van de gemeente Roosendaal niet de gang naar Canossa (Bergen op Zoom) hoeven te maken voor de noodzakelijke prikactie. Het voorstel is in beraad genomen.

 


Dinsdag 9 februari 2021

WAARSCHUWING RUUD VAN OSTA: "VEUL MENSE GAON WA VAN U WILLE"

Dankzij snel ingrijpen van IQ-secretaris Koen Schoenmakers kon ik de film van de 48e Gouden Bolhoeduitreiking dinsdagmiddag via mijn speciale code toch nog terug zien op de website van de bolhoeden. De beelden kwamen wat haperend en stotterend binnen, liever was ik er in levende lijve bij, maar ik ben er dan toch maar getuige van geweest.  In een aangepast programma van circa dertig minuten is te zien hoe ‘Offotograaf Leo de Jaeger als nummer 48 aan het College van de Gouden Bolhoeddragers werd toegevoegd. Maar dat had de nodige voeten in de aarde. Eerst moesten de grondtroepen van het IO heel wat werk verrichten en kilometers maken om alle betrokkenen op tijd in de (nog kleiner gemaakte) kleine zaal van De Kring te krijgen, die overigens slechts via de achteringang toegankelijk was.
Bij Hans Luiten van volksmuziekgroep Smidje Verholen vingen de twee rondtrekkende bolhoeden bot.  Die kreeg zijn ensemble is zo’n korte tijd niet meer geformeerd. Via de Van Beethovenlaan daarom maar naar ‘donderspreker’  Bert Mathijssen doorgereisd. ‘Wa’d?  Gaod ut deur? Dan gao ik mar es gauw wa teksten verzamelen’, stamelde deze. Bert had het kunnen weten. ’t IQ gaod immers aaltij deur.  Ondertussen was te zien hoe de overige bolhoeden zich bij de entree van De Kring begonnen te verzamelen, waar ze vooralsnog voor een gesloten deur stonden.  Van Mathijssen reisde de IQ-bemanning door naar Zegge waar spreekstalmeester Richard Nagtzaam te horen kreeg wat er van hem zo snel verwacht werd. Ook hij maakte ondanks dat hij al maanden geen kapper had gezien direct aanstalten om aan de dringende wens te voldoen.  Mieke Spekman was de volgende op de lijst. Zij woont nogal dicht bij de Kring en liet zich daarom door de heren direct meetronen naar het strijdtoneel. Voor Ruud van Osta, Bolhoed nr 47-drager, moest het duo wat meer kilometers maken. Maar Ruud stond dan ook een ware VIP-behandeling te wachten. Hij mocht plaats nemen in een arreslee die door het IQ op een aanhanger was geplaatst.  Als een keurvorst werd Ruud naar het nieuwe Zwaaigat in Stadsoevers gereden, waar hij (online) onder het genot van een hapje en een drankje (un pilske) het naambordje ‘Zwaaigat – per abuis bijna Zwaaikom genoemd’ mocht onthullen. Met een knipoog naar Toine Theunis. Die was bijna verantwoordelijk geweest voor deze historische vergissing.  Daarna kreeg Ruud nog een korte rondgang door Bergen op Zoom aangeboden, ongetwijfeld om inspiratie op te doen voor de toespraak die hij later deze dag tot Leo de Jaeger zou richten.  Bij de entree van De Kring werd –althans op film - ondertussen wat beweging gesignaleerd. De hoogste baas, directeur Jan-Hein-Sloesen deed hoogstpersoonlijk de poort op een kier, maar slechts om de bolhoeden door te verwijzen naar de alternatieve pleisterplaats in de kleine zaal, waar Richard Nagtzaam snel van start ging met het aangepaste programma. Mieke Spekman zong daar een acapellaversie van de door haar zelf gecomponeerde smartlap ‘Geen carnaval maar qurantaine’. Het Goude Bolhoedlied werd bij deze gelegenheid gespeeld door het coronaproof IQ-kleinorkest van slechts vijf man sterk. Op de film was te zien hoe na Ruud van Osta ook Leo de Jaeger werd opgehaald in de ‘arreslee’. De komende first lady Jopie de Jaeger verwaardigde zich de deur zelf open te doen voor het hoge IQ-bezoek.  Ook Leo speelde de quasi verraste, overrompelde uitverkorene, maar hij liet zich uiteraard gewillig naar De Kring vervoeren. ‘Daar sta je dan’, citeerde Leo eenmaal aangekomen Wim Sonneveld. ‘Ik voel me zeer vereerd, maar ‘ge doeg ut same’. Niet voor niets mijn favoriete motto’.  De vraag was natuurlijk wie nu de traditionele kroning met de Gouden Bolhoed zou fotograferen, maar daar bleek het IQ zelf in voorzien te hebben. ‘Ruud van Osta onderstreepte dat de wereld in deze barre tijden heel wat Corona-Jaegers kan gebruiken en roemde de drie eenheid Leo-Jopie-Camera. Hij gaf zijn opvolger nog een welgemeende waarschuwing mee. ‘Heul veul mense gaon wa van u wille, ge kunt nie meer anoniem over straat, wees dus op uwen hoede’.  Priens Markus had voor de gelegenheid ook even zijn mondkapje afgedaan. Het traditionele cadeauke bestond deze keer uit een heuse Deurstopper, ‘omdat Leo na zijn loopbaan als wethouder gewoon deur ging als ‘Offotograaf’.  Bert Mathijsen had het als donderspreekstalmeester wat moeilijk dit jaar. ‘Er is immers vrijwel niks gebeurd’. Hij voorspelde wel dat wethouder Toine Theunis in 2022 stopt als wethouder en zal solliciteren naar de functie  van commissaris bij het IQ. ‘Maar daar trapt het IQ Niet in. Die kan zijn centen wel beter gebruiken. Toine kan het beter als commissaris bij een bouwbedrijf proberen gezien de vele uren die hij aan het bouwen van en in Roosendaal heeft besteed’. Opdat zij zich niet tekort gedaan zou voelen, noemde Bert aan het slot ook nog even de naam van Conny Kerkhof-De Mos. 


Dinsdag 9 februari

48STE GOUDEN BOLHOED VOOR LEO DE JAEGER

'Vreemd dat hij nog niet vereerd is met de Gouden Bolhoed van het IQ Aarmoeinieke', was vaak mijn eerste gedachte als ik oud-wethouder Leo de Jaeger weer eens tegen kwam bij een carnavalsactiviteit, zoals bij de generale repetitie van het Priense Swaree op het balkon van De Kring. Voor een van de kabelkranten hebben we zelfs een keer innig samengewerkt. Leo maakte de foto's, ik de bijbehorende teksten.
Welnu, mijn geduld wordt door de bolhoeden niet langer op de proef gesteld. Maandagavond 9 februari was het dan zover. Als 48e in rij kreeg Leo de Jaeger de Gouden Bolhoed op het uitermate bescheiden hoofd gedrukt door IQ-voorzitter Eric van Arendonk. Als 'Offotograaf is hij de stille- en bescheiden kracht achter ontelbare initiatieven en zonder enig eigenbelang de digitale beeldenmachine van het hedendaagse carnaval. Het was een historische presentatie. Dik keer geen overvolle kleine zaal in De Kring, maar een verslag op beeld die slechts digitaal te volgen was voor een beperkte groep genodigden. Mij lukte het helaas niet om op het genoemde tijdstip verbinding te krijgen met de website van het IQ Aarmoeinieke. Nu maar hopen dat de film snel ergens (website, facebook van het IQ) is terug te zien. Naar verluidt is de winnaar van vorig jaar, oud-Prins Ruud van Osta, op een 'troon in een aanhanger naar De Kring gereden', en waren er bijdragen van de vaste stamartiesten Mieke Spekman en Bert Mathijssen.

Vrijdag 5 februari 2021

RICHT HET RBC-STADION IN ALS VACCINATIELOCATIE

Op 15 juni van dit jaar is het tien jaar geleden dat de BVO RBC failliet werd verklaard. Sindsdien heeft het stadion dienst gedaan als onderkomen voor het Voetbalmuseum en als thuishonk voor de amateurs van RBC. Inmiddels zijn er volop nieuwe plannen in ontwikkeling voor het complex. Maar zolang de werkzaamheden nog geen aanvang hebben genomen, kan het stadion wellicht dienst doen als vaccinatielocatie. Daarmee zou Roosendaal wederom een voorbeeld (zie column over culturele initiatieven) nemen aan Tilburg, waar het Willem II Stadion vanaf 9 februari in gebruik wordt genomen als prikcentrum.

De eerste mensen die met het AstraZeneca-vaccin ingeënt moeten worden, zijn 60- tot 65-jarigen. Dat adviseert de Gezondheidsraad aan het ministerie van Volksgezondheid. Het vaccin kan volgens de raad beter niet worden ingezet bij 65-plussers, omdat er twijfels zijn of het vaccin bij hen goed genoeg werkt. Roosendaal beschikt nog niet over een eigen locatie binnen de stadsgrenzen. Burgemeester Han van Midden heeft beloofd zich daarvoor in te spannen, maar de witte rook is tot op heden uitgebleven. Het RBC Stadion is vanaf alle wegen die naar Roosendaal leiden goed bereikbaar en beschikt bovendien over een ruime parkeergelegenheid. Als er niet tijdig een geschikte plek wordt gevonden, dreigen al die 60-65-plussers uit de gemeente Roosendaal de gang naar Bergen op Zoom te moeten maken. Dat is op zicht dichtbij, maar de locatie aldaar is voor degenen die niet over een auto beschikken toch heel moeilijk bereikbaar. Daarom heb ik een beroep gedaan op het College van B&W om het RBC-complex als een mogelijke optie mee te nemen in het overleg met de GGD.

Ook demissionair minister De Jonge wil het liefst het vaccineren van (thuiswonende) 60-plussers versnellen, om daarmee sterfte te voorkomen en de druk op de zorg te verlichten. Of hij het advies van de Gezondheidsraad overneemt moet nog blijken, maar als De Jonge dat doet dan wordt opnieuw afgeweken van de eerder vastgestelde vaccinatiestrategie. Daarin was bedacht dat het AstraZeneca-vaccin allereerst zou worden ingezet bij wijkverpleegkundigen.
Het gaat hierbij om een groep van ruim 1 miljoen medewerkers in de gehandicaptenzorg, verpleeghuismedewerkers die nog niet zijn ingeënt en medewerkers en bewoners van ggz-instellingen.

Hun vaccinatie loopt vertraging op als De Jonge het advies van de Gezondheidsraad volgt. Na de 60- tot 65-jarigen moet volgens de raad een deel van de patiënten met een hoog risico met het AstraZeneca-vaccin worden ingeënt, zoals mensen met zeer ernstig overgewicht of mensen met het syndroom van Down. Daarna zouden 50- tot 59-jarigen moeten volgen en vervolgens 18- tot 49-jarigen met een medische indicatie. Wanneer de oorspronkelijke groep die het AstraZeneca-vaccin zou krijgen dan aan de beurt moet komen en met welk vaccin, zegt de Gezondheidsraad niet in dit advies.


Dinsdag 2 februari 2021

VANAF 1 APRIL 2021 ACCEPTEREN PARKEERAUTOMATEN BRAVIS ZIEKENHUIS GEEN CONTANT GELD MEER

Het is geen 1 aprilgrap. Helaas. Maar vanaf deze datum kunnen bezoekers bij de parkeerautomaten van het Bravis Ziekenhuis alleen nog betalen met hun bankpas. Schrale troost: de tarieven wijzigen niet. Ook gij, Bravis?, zullen vele benadeelden vertwijfeld uitroepen. Een groot aantal dwaallichten ging Bravis al voor. De misplaatste motivatie van Bravis voor dit besluit:

 

Naar het schijnt betalen steeds meer bezoekers met hun bankpas en steeds minder met contant geld. Dat is volgens Bravis ook nog eens veiliger, hygiënischer en sneller. Daarom heeft het bestuur in zijn onvolprezen onwijsheid besloten om geheel over te stappen op pinbetalingen. Aan bezoekers die uitsluitend contant kunnen afrekenen, heeft het ziekenhuis dus geen enkele boodschap meer. Om ziek van te worden!!!

 

Momenteel staat er op iedere hoofdlokatie van het Bravis ziekenhuis één automaat waar met contant geld betaald kan worden. Op 1 april 2021 wordt deze betaalmethode uitgeschakeld. Het is dan alleen nog mogelijk om een parkeerkaartje met een bankpas te betalen. Het is op de parkeerterreinen van lokatie Bergen op Zoom en Roosendaal ook mogelijk om te parkeren zonder een parkeerkaartje. Dit kan door de betaalpas of telefoon bij in- en uitrijden enkele seconden voor de kaartlezer bij de slagboom te houden. Het invoeren van de pincode is niet nodig. Het parkeergeld wordt automatisch, bij het verlaten van het terrein, van de bank/giro van de bezoeker afgeschreven.

 

De parkeertarieven blijven zoals gesteld hetzelfde. Net als de verstrekking van de week-, maand- en jaarkaarten. Weekkaarten kunnen bij de betaalautomaten verkregen worden. Voor maand- en jaarkaarten kan men terecht bij de receptiebalie in de centrale hal.

 

Bravis gooit zijn reputatie als hoeder van de zwakken hiermee voorgoed ten grabbel. De maatschappij als geheel wordt er weer een stukje ellendiger van. Alsof het allemaal al niet erg genoeg is. Stel dat er een storing komt in het pinverkeer, zoals onlangs landelijk bij AH het geval was, met welk tijdelijk alternatief komen deze 'wijzen' dan op de proppen? Arme patienten en hun bezoekers!!!! Degenen die uitsluitend contant betalen, mogen inmiddels dan tot een minderheid behoren., In ieder regeerakkoord zou bovenaan met dikke woorden moeten staan dat een ieder nadrukkelijk verplicht is nadrukkelijk rekening te houden met minderheden en alles moeten doen om te voorkomen dat zij buiten spel komen te staan. Ook moet contant geld ten allen tijde bij alle mogelijke geldtransacties een geldig betaalmiddel zijn. Dat is gewoon een kwestie van fatsoen. Ik heb Mark Rutte vaak verzocht daar eindelijk eens werk van te maken, maar helaas is er tot op heden geen witte rook uit het Haagse Binnenhoftorentje gekomen.