Vrijdag 30 april 2021

WELKE SUPER HEEFT NOG OUD-BRUIN IN DE SCHAPPEN?

Deze vrijdagochtend werd ik in de vestiging Roselaar van AH overvallen door nostalgische gevoelens. Staande voor het flitsende bierassortiment kreeg ik ineens ontzettend veel zin in een klassiek flesje oud-bruin. Tijdens verjaardagen vroeger was dat vaak het enige drankje met een laag alcoholpercentage dart de opa's nog tot zich namen. De oma's zagen daar nauwkeurig op toe. Sommige grenzen dienen nu eenmaal bewaakt te worden. Anders leidt dat maar tot onrust. Voor de jongeren was het oud-bruin samen met de Shandy een mooie opmaat naar het gewone pilske van Heineken. Een biermerk dat me overigens nooit erg heeft kunnen bekoren. Als jong ventje was ik er al snel achter dat het gerstenat van Grolsch veel prettiger over de tong fietst. Tegenwoordig hou ik me vooral bij het geimporteerde loodzware Super Strong van Lander Brau. Gezegend met 12 procent alhocol zakt dit bier zo heerlijk dromerig weg in het lichaam. Heerlijk om tot je te nemen tijdens een wielerwedtrijd op televisie. Helaas kon ik mijn nostalgische gevoelens ter plekke niet bevredigen. Het alleszins ruime assortiment bevatte helaas geen oud-bruin. 'Het zal toch nog wel bestaan?', zo vroeg ik me al googelend angstig af achter de laptop. Mijn angstgevoelens bleken op koudbiervrees te berusten. Gelukkig maar, het bestaat nog steeds, al is Bavaria wel met de productie gestopt, Ik vraag me dus in gemoede af bij welke supers je nog wel kunt binnenlopen voor dit pure biersentiment.

 

In Nederland is oud bruin bier donkerbruin, vaak erg zoet bier met een laag alcoholpercentage. Het heeft een alcoholgehalte van ca.3,5% en een stamwortgehalte van 7 tot 9,5% Plato (7 tot 9,5 gewichtsprocenten van de wort moet bestaan uit opgeloste stoffen: suikers), waaraan achteraf soms nog suiker is toegevoegd.

 

In Nederland is het een bier dat meestal bereid wordt middels late gisting, oftewel ondergisting (gisting bij lage temperaturen). Oorspronkelijk werd bier waarvan de gisting mislukt was gezoet, zodat het alsnog verkocht kon worden. Tegenwoordig is verdund bier, dat door een extra filtering na de gisting wordt verkregen, als basis.

 

Vlaams oud bruin (ook wel Vlaams Rood Bruin) is een bovengistend bier, dat bij rijping in eikenhouten vaten, vaak de gewenste melkzuurinfectie krijgt. Waardoor het bier een wat zurige smaak krijgt. Dit Vlaamse bier wordt ook gebruikt als basis voor fruitbieren. Oud bruin kan zeer goed uit een slank pilsglas gedronken worden en wordt vaak gedronken bij wildgerechten.
PS: Het was weer even wennen om die volledig open winkels te aanschouwen. Bij de Action stonden ze zelfs buiten in de rij. De terrassen op de Markt stroomden ook in een mum van tijd vol. Ook Hotel Tongerlo had zijn terras weer geopend. De anderhalve meter leek spoorslags verdwenen. Als dat maar goed gaat. Ondanks dat iedereen gevaccineerd is, is er een Gelders verzorgingshuis toch weer corona uitgebroken. Nee, we zijn hier nog lang niet van af. 

 


Maandag 5 april 2021

OMTZIGT WAS SLECHTS EEN BINNENKOMERTJE VOOR RUTTE

Enigszins gespannen loopt Mark Rutte het Binnenhof over. Het is weer een tijdje geleden dat hij Annemarie Jorritsma heeft gezien en gesproken. Deze keer is ze voor hem de vrouw die de weg vrij moet maken voor zijn vierde en hoogstwaarschijnlijk laatste naar hem vernoemde kabinet. Wat heeft hij al niet aan Jorritsma te danken? Mede dankzij haar bleef de VVD gevrijwaard van het leiderschap van Rita Verdonk en zonder haar was het Torentje voor Rutte wellicht een onbereikbare veste gebleven. Daar zwaait de deur al open. De begroeting tussen senior-verkenner en demissionair premier is meer dan hartelijk, al worden de coronamaatregelen strikt in acht genomen. Iets verderop in de gang staat verkenner Ollengren van D66. Die had Rutte pas nog gezien, dus die begroeting is wat formeler. 'Nou Mark, ga lekker zitten, jongen. Een kopje koffie, of ben je nog steeds aan de chocomel?, vroeg Jorritsma op uitnodigende toon. Zo, gaat ze verder nadat de bode het natje had verzorgd, wat zullen we eens allemaal de agenda laten passeren?
De premier verkeert in een jolige bui. 'Ach, wat mij betreft ruilen we de Christen-Unie gewoon in voor de Partij van de Dieren en dan zal het niet zo moeilijk zijn om snel tot een akkoord te komen. We geven wat toe op milieugebied en dierenbeleid en klaar is Mark. Maar bovenal', lacht hij zijn bekende lach, 'we moeten ook iets met die Pieter Omtzigt van het CDA'. Hij weet zijn pokdalige gezicht op dat cruciale moment zowaar op ernstig te zetten. Even denkt Jorritsma dat Rutte het serieus meent, maar dan barst ze in proesten uit. 'Ja, ja, die Pieter. Net als bij die knappe boy van D66, Hans Weijers, destijds heb ik bij Pieter vaak gedacht van 'jum-jum'. Ollengren lacht van harte mee. Ze kan zich daar het nodige bij voorstellen. Omtzigt verdwijnt als gespreksonderwerp in een ommezicht van tafel, het ijs is voor zover nodig nu wel gebroken, en dan krijgt het gesprek zowaar een inhoudelijke lading. De Partij voor de Dieren is zo'n vreemde optie nog niet, luidt het gezamenlijke slotoordeel. Het is immers de enige linkse partij die winst heeft geboekt. Daar kunnen ze zeker verder mee. Niet veel later kijkt Rutte met veel verbazing in de camera van de NOS. 'Of hij Pieter Omtzigt ter sprake heeft gebracht in het gesprek met de verkenners?, zo luidt de prangende vraag Welnee', zo antwoordt de premier naar eer en geweten. In wat wat voor land leven we als je niet eens meer een onschuldig grapje mag maken?', denkt hij later tijdens het nu al historische 13 uur durende kamerdebat, waarin hij met name door zijn vroegere mentor Geert Wilders wordt uitgemaakt voor alles wat lelijk is en nog niet zo geleden ondenkbaar was. Een iets te fanatiek noterende ambtenaar, notabene van zijn eigen Miniasterie van Algemene Zaken, wordt hem wellicht fataal Hij begint zich langzaam te realiseren dat hij dat vierde kabinet Rutte wel op zijn buik kan schrijven. Al hoewel! Het record van langst zittende premier acht hij nog wel haalbaar. Een kabinet zonder VVD is nauwelijks te realiseren en als het CDA blijft vasthouden aan een rol in de oppositie zijn nieuwe verkiezingen bepaald niet uitgesloten en wie weet, zijn de kaarten tegen die tijd weer heel anders geschud. Stel dat hij als premier bekend mag maken dat het Coronamonster voorgoed overwonnen is en dat we ons oude leventje weer op kunnen pakken. Wat een monsterzege voor de VVD zal dat opleveren. Nee, in politiek Den Haag zijn ze nog niet van Rutte af, lacht hij schalks in zijn vuistje.